Hrvatski radio

Drugi program

Pjesme s Dore 2022. emitirane ekskluzivno u emisiji "Svijet diskografije" - poslušajte!

10.02.2022.

16:06

Autor: Hrvatski radio

Dora 2022

Dora 2022

Foto: - / HRT

Na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR2) u emisiji "Svijet diskografije" urednika i voditelja Zlatka Turkalja danas je premijerno emitirano svih 14 pjesama koje će se natjecati na ovogodišnjoj Dori. Drugi program Hrvatskoga radija prisutan je i u prekrasnoj Opatiji, gdje će se Dora održati i ove godine. U svom novom studiju Dore, od četvrtka, 17. veljače, emitirat će nastupe i razgovore sa zanimljivim gostima. Kako zvuče pjesme koje će biti izvedene na izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije poslušajte u nastavku teksta!

Danas, devet dana prije Dore, hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, hrvatska javnost prvi put je imala priliku čuti svih 14 pjesama koje su predstavili sami izvođači. Tom prilikom, urednik Dore 2022. Tomislav Štengl otkrio je neke važne detalje organizacije ovogodišnjeg natjecanja. Štengl je niz godina usko vezan uz Doru te dobro poznaje svaki segment u realizaciji ovako zahtjevnog i praćenog televizijskog i radijskog projekta.

- Imao sam sreće da sam počeo raditi u zabavnom programu Hrvatske televizije u zlatno doba, doba "Sedme noći", kada se krenulo u te velike manifestacije kao što su Dora i Porin. Tu se čovjek educira i daljnjim radom na televiziji sve više ulazi u taj zabavni segment. Televizija se mijenja, vrijeme se mijenja, a Dora uvijek ostaje jedan od najznačajnijih festivala hrvatske glazbe. Znam da se neki žale da možda više nema tako puno zvijezda kao što je nekad bilo, ali mislim da su i vremena drugačija. Možda zvijezde za nas sredovječne ljude više nisu oni koji su zvijezde mlađoj populaciji koja prati novu glazbu, rekao je Štengl.

Ovogodišnja novina je ta što su pjesme javnosti predstavljene prije samoga natjecanja, za razliku od prethodnih godina.

- Mislim da to može biti samo dobro. Po uzoru na Eurosong, svi znamo pjesme koje tamo nastupaju i to ničime ne umanjuje atraktivnost Eurosonga. Dapače, fanovi su još više zainteresirani vidjeti kako će se neka pjesma obraditi, kakav će biti nastup, što je izvođač pripremio, pa mislim da će na Dori to isto tako izgledati, kazao je.

Četrnaestero izvođača i njihovih autorskih i kreativnih timova zahtjeva jednako toliko različitih pristupa, kojima će Hrvatska radiotelevizija i produkcijski tim Dore 2022. svakako udovoljiti.

- Neki idu na minimalizam, neki angažiraju hrpu ljudi, plesača, LED ekrana, rekvizita i tako dalje. Teško je reći što je od toga bolje, ali svatko zna kako želi predstaviti svoju pjesmu. Vidjet ćemo kako će sve izgledati kada dođu na scenu, a jako je bitno kako će oni sami reagirati. Netko ima više iskustva s nastupima, netko manje. To su sve stvari koje utječu na samu prezentaciju, objasnio je Štengl.

Bilo je mnogo upita hoće li se, radi epidemiološke situacije, Dora 2022. održati pred publikom ili će sportska dvorana "Marino Cvetković", gdje se manifestacija održava, biti bez posjetitelja.

- Kako sada stvari stoje, izgleda da ćemo dobiti dozvolu. Jedan dio karata HRT će podijeliti svojim uzvanicima, a jedan kontingent karata pripada Gradu. Hoće li oni dijeliti karte ili prodavati, to ćemo još vidjeti. To je stvar njihove odluke. U svakom slučaju, po zadnjim informacijama, publike ima, najavio je.

Pobjednička pjesma Dore 2022. bit će izabrana glasovima ocjenjivačkih sudova te glasovima gledatelja i slušatelja. U slučaju izjednačenog rezultata glasanja, pobjednička pjesma bit će ona koja je dobila više glasova publike.

Svih 14 pjesama koje su u konkurenciji možete čuti u našoj Slušaonici, te na YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije, donosimo ih u nastavku:

1. Mila Elegović – Ljubav

2. Mia Negovetić - Forgive Me (Oprosti)

3. Marko Bošnjak - Moli za nas

4. Jessa - My Next Mistake

5. Zdenka Kovačiček - Stay On The Bright Side

6. Tina Vukov – Hideout

7. Roko Vušković - Malo kasnije

8. Bernarda - Here For Love

9. Eric Vidović - I Found You

10. ToMa - In The Darkness

11. Elis Lovrić - No War


12. Ella Orešković - If You Go Away

13. Tia - Voli me do neba

14. Mia Dimšić - Guilty Pleasure 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.