Hrvatski radio

Drugi program

Hrvoje Horvat o EP: Išli smo u borbu bez oružja, zato igrače treba gledati kao heroje

31.01.2022.

13:52

Autor: HR2

Gostovanje izbornika u Sportskom mikrofonu.

Gostovanje izbornika u Sportskom mikrofonu.

Foto: HR2 / HR2

Jučerašnjim slavljem Švedske u finalu protiv Španjolske spušten je zastor na Europsko prvenstvo rukometaša u Mađarskoj i Slovačkoj. Hrvatska je uz mnoštvo problema s koronavirosm i velik protok igrača, natjecanje okončala u 2.krugu zauzevši u konačnici 8.mjesto - evo kako je to gostujući jutros u Sportskom mikrofonu Hrvatskoga radija komentirao izbornik Hrvoje Horvat.

- Bilo je to po mnogočemu atipično prvenstvo. Iako kvaliteta rukometa pada zbog velike iscrpljenosti igrača, vidjeli smo puno obrata i zanimljivih utakmica, što je dobro za promociju našeg sporta, rekao je Horvat u uvodnom komentaru na cjelokupno prvenstvo.


Što se pak tiče nastupa Hrvatske, izbornik je podvukao da osmo mjesto definitivno nije zadovoljavajuće.


- Otišli smo s idejom da se popnemo na postolje, sanjajući da budemo ekipa koja će Hrvatskoj donijeti prvo europsko zlato. Međutim, dogodio se niz okolnosti, otpadanja igrača i ulaska novih doslovce preko noći, pa krajnjim rezultatom nipošto ne mogu biti zadovoljan. S druge strane, mogu biti ponosan na reakcije igrača koji su dizali telefonske slušalice u dva ujutro, testirali se i dolazili igrati za reprezentaciju. Neki od njih potom bi se bolesni vraćali kućama, hitna pomoć izvodila nam je igrače iz svlačionice i u takvom okruženju dečki su davali i riskirali jako puno. Išli smo u borbu praktički bez oružja i davali sve od sebe, zato ih treba predstaviti kao heroje zbog kojih djeca i dalje trebaju dolaziti u dvorane, zaključio je Horvat.


Komentirao je i pozitivne učinke kod nekolicine mladih igrača koji su puno toga naučili i bit će budućnost reprezentacije, a osvrnuo se slikovito i na izostanak donedavno stožernih igrača poput Karačića i Šege.


- Znate, to vam je kao da imate na raspolaganju dvadeset Ivana Balića, a niti ih možete sve pozvati, niti Balić može igrati krilo ili vratara. Pa sad pričamo o Balićima koji objektivno ne mogu biti u sastavu. Ključno je raspodijeliti igračima uloge na način da svatko zna što se od njega očekuje i prihvati svoju ulogu, jer samo tako se stvara momčadski duh. Naravno da nakon svega što se događalo razmišljamo da je popis mogao biti drugačiji, ali kasnije nam spomenuti igrači nisu mogli pomoći jer su u međuvremenu dobili koronavirus, inače bi se odazvali kao i svi ostali koji su se stavili na raspolaganje reprezentaciji, ponovio je Horvat, najavivši i nove izazove – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u travnju, protiv Finske ili Ukrajine.


- Ako želite pobijediti bilo koju ekipu s naših prostora, samo ju proglasi favoritom i napravio si pola posla! Skloni smo podcjenjivanju, a danas svi ulažu i znaju igrati rukomet, dok nama trenutna situacija ne dozvoljava ni milimetar skretanja pogleda ili bilo kakvog opuštanja.


Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

RUKOMET - Gostovanje izbornika Hrvoja Horvata u Sportskom mikrofonu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.