Hrvatski radio

Drugi program

Ivica Kostelić: Kinezima treba odati počast što su uopće organizirali Igre

09.02.2022.

14:53

Autor: Iz Pekinga, Krešimir Gotlin

Ivica Kostelić s olimpijskom medaljom i naš reporter Krešimir Gotlin

Ivica Kostelić s olimpijskom medaljom i naš reporter Krešimir Gotlin

Foto: K Gotlin / HR2

Nakon današnjih utrka ženskog slaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, gost našeg programa bio je višestruki osvajač medalja i legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić, trenutno u ulozi savjetnika i mentora u našoj skijaškoj reprezentaciji. 

Ovdje smo prvenstveno zato što velike zemlje s tradicijom zimskih sportova nisu htjele organizirati Olimpijske igre. Zato ih imamo u Kini i nemamo se pravo buniti.

Ivica Kostelić

Srebrni s Igara u Torinu, Vancouveru i Sočiju, prvo se osvrnuo na nastupe naših djevojaka, od kojih je samo Zrinka Ljutić nastupila u obje planirane discipline (28.u veleslalomu i 25.u slalomu). Leona Popović i Andrea Komšić propustile su veleslalomsku utrku, dok u slalomu Komšić nije stigla do cilja, a Popović zauzela 23.mjesto.


- Leonin nastup je sam po sebi uspjeh. Usprkos teškoj situaciji u kojoj je bila, karanteni prije dolaska, pa i svojevrsnom kućnom pritvoru nakon slijetanja u Peking, pokazala je borben duh i to je važno. Pauza se morala odraziti na formu, jer nemoguće je da deset dana karantene ne ostavi traga. Što se tiče Zrinke, veleslalom nije bio na razini kojoj smo se nadali, ali već duže ima problem s kontinuitetom i trebat će vremena da poveže dobre nastupe. U slalomu je posao odradila dobro, osim jedne pogreške u gornjem dijelu staze. Mlada je, tek se razvija i mora još puno trenirati. Andree Komšić mi je žao, prvo ozljeda, pa ispadanje ... Teško je očekivati puno ako tjelesno niste ''fit''.


Kostelić je komentirao i organizaciju Igara, koja zbog strogih epidemioloških protokola izaziva mnoštvo prijepora.


- Mjere su strože od onoga na što smo u Europi navikli. Košmar se pojačava s održavanjem igara na mjestu koje nema veliku tradiciju zimskih sportova, što izaziva puno kritika sa strane. A to nije u redu, jer ovdje smo prvenstveno zato što velike zemlje s tradicijom zimskih sportova nisu htjele organizirati Olimpijske igre. Zato ih imamo u Kini i nemamo se pravo buniti. Organizirane su izvrsno, a podići ovakvu infrastrukturu u četiri godine može samo velika i moćna zemlja. Apsurda je puno, ali to je stvar kulturoloških razlika na koje mi jednostavno nismo navikli. To je nešto što moramo prihvatiti i odati počast domaćinu što je uopće organizirao igre u ovakvim okolnostima , zaključio je Kostelić.


Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

09.02.2022. - Ivica Kostelić o ZOI u Pekingu - razgovarao Krešimir Gotlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.