Hrvatski radio

Drugi program

Zlatko Mateša: I dalje smo u vrhu olimpijskog pokreta, a glavni nam je problem financiranje klubova

28.12.2021.

15:47

Autor: HR2 / Lovorko Magdić

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Foto: Drazen Urukalovic / PIXSELL

U velikom božićnom razgovoru za emisiju Sport i glazba, godinu na izmaku i stanje u hrvatskom sportu komentirao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša.

- Naši predstavnici na Olimpijskim igrama u Tokiju nadmašili su sva očekivanja. Kad bismo sve gledali kroz statistiku, moglo bi se reći da je svaki šesti hrvatski sportaš osvojio odličje, a to je stvarno vrijedan rezultat, rekao je Zlatko Mateša, koji je govorio i o uobičajenoj problematici hrvatskoga sporta.


- Ako pričamo o financiranju, na vrhu piramide sve je u redu, ali glavni problem je na razini klubova. Tu ćemo u budućnosti imati velikih problema i ako država igdje treba intervenirati, onda su to klubovi.


Ususret novoj godini i Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Mateša je optimističan, neovisno o strogim epidemiološkim mjerama, ali i diplomatskim nesuglasicama pojedinih zemalja s Kinom.


- Veliki sportski događaji uvijek su odskočna daska za plasiranje određenih političkih ciljeva, a to nije svrha olimpizma. Baš naprotiv, olimpijski pokret je promicatelj mira. U tehničkom smislu, Kinezi su pripremili sve što treba i Igre će proći u redu, ali će režim ponašanja biti striktniji i isključiviji nego u Tokiju. Sve će se odvijati u potpuno izoliranom okruženju i predstavljat će veliki izazov za sportaše i sve sudionike.


Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.