Hrvatski radio

Drugi program

Zubčić spreman napasti olimpijsko odličje: Osjećam se dobro i jedva čekam!

11.02.2022.

09:00

Autor: Iz Pekinga, Krešimir Gotlin

Filip Zubčić na ZOI 2022. u Pekingu

Filip Zubčić na ZOI 2022. u Pekingu

Foto: K.Gotlin / HR2

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu bliži se nedjeljno jutro u koje polažemo velike nade što se borbe za odličja tiče. Naime, tada je na rasporedu veleslalom skijaša u kojem je među favoritima i naš Filip Zubčić!

- Snijeg je malo drugačiji jer je u potunosti umjetan. Lijep je za skijanje, nadam se da će za vrijeme utrke biti ledeno, to bi bilo lijepo. Sve u svemu uživamo, prvi su dojmovi Filipa Zubčića u razgovoru s našim reporterom Krešimirom Gotlinom.


Podrazumijeva li drugačiji snijeg i drugačiju pripremu, primjerice posebno ''mazanje'' skija?


- Kad je snijeg hladan, to nema preveliku ulogu. Imamo nove skije, koje su mi napravili za ovako agresivan snijeg i koje treba testirati, pa ćemo se tome posvetiti. I pokušati uhvatiti dobar osjećaj uoči utrke. Trenutno sam dobro i jedva čekam.


Dovoljno vremena i za prilagodbu na vremensku razliku?


- Nemam problema sa spavanjem. Prvu noć sam bio ''strgan'', umoran od puta, tako da sam dugo spavao. Nije mi se činilo da sam toliko umoran, ali očito sam bio, čim sam spavao 11 sati, smije se Filip, kojemu dobro raspoloženje ne kvare ni stroge epidemiološke mjere.


- Tako je kako je, svima je isto. Jedna minuta za test nakon doručka neće mi pokvariti dan.


Natjecateljska forma, kaže Zubčić, nije ''tempirana'' samo za Olimpijske igre.


- Meni je cilj da budem cijelu sezonu u što boljoj formi. Bilo bi glupo koncentirati se na samo jednu utrku. To je moja filozofija.


Nakon veleslaloma (nedjelja, 03.45h / 06.45 h), slijedit će i slalom u kojem Zubčić ove sezone također ostvaruje odlične rezultate, čak i bolje nego u veleslalomu koji mu je primarna disciplina.


- U obje discipline se osjećam odlično. Svi znaju da ove sezone u veleslalomu još nisam napravio rezultat koji bi me zadovoljio, ali bio sam blizu postolja. Nisam uspio, bilo bi lijepo da to učinim u nedjelju.


Uz Zubčića će pod hrvatskim stijegom u Pekingu skijati i Matej Vidović, te Samuel Kolega, koji je kratko dodao:


- Snijeg je malo čudan, prvi sam put u Aziji, ali ugodno sam iznenađen. Organizacija je u redu, podloga je zanimljiva i sve u svemu - osjećaj je dobar. Veleslalom nisam imao prilike puno trenirati, probat ćemo i vidjeti kako će biti na utrci, ali slalom je prioritet i to definitivno napadamo.

Razgovor s Filipom Zubčićem uoči nastupa na ZOI u Pekingu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.