Hrvatski radio

Drugi program

Matija Dedić: najprije sam birao dame, a onda što ćemo snimiti

17.01.2022.

17:01

Autor: Zlatko Turkalj Turki

Matija Dedić

Matija Dedić

Foto: Zlatko Turkalj Turki / Hrvatski radio

O albumu Ladies s Matijom Dedićem razgovara Zlatko Turkalj Turki. 

Prošle godine objavio si odličan i zanimljiv album Ladies. Kako si došao do ideje i koncepta za realizaciju albuma na kojem vokalno gostuje šesnaest pjevačica? Tko se kome morao prilagoditi, jer riječ je o pjevačicama različitih glazbenih osobnosti i stilova? Jesi li najprije odabrao pjesme za album, pa tražio najbolja vokalna rješenje ili je prvo napravljen izbor suradnica - pjevačica?


- Kada dođeš u studijo kod Silvija Pasarića, mojeg školskog prijatelja, na zidu se nalaze uokvireni albumi koje sam kod njega snimio s otprilike dva milijuna pjevačica. I unatoč tome, nakon završetka snimanja bilo je još upita nekih pjevačica zašto nisam i njih pozvao ili zašto one nisu na albumu? Njih šesnaest koje su na albumu izabrane su zato jer sam s njima najviše nastupao. Recimo, s Tamarom Obrovac krenuo sam 1997. godine, s Lidijom Bajuk i grupom Divas 1998. itd. Naši zajednički nastupi koje smo sve ove godine imali mnogo su više od samih nastupa, ludih putovanja, smiješnih i tužnih događaja, zajedničkih doručaka i ručaka. Sve nas je to čvrsto povezalo i u tim svim situacijama najbolje sam mogao upoznati sve te sjajne osobe, koje ne mogu zaboraviti do kraja života. Predstavljanje albuma Ladies počeo sam s Martinom Majerle, i to nakon razgovora s Gibonnijem. Nakon jednog zajedničkog nastupa Gibo mi je rekao: „Ti si mi veliki prijatelj i obožavam te, pa bi ti za album želio predložiti pjesmu „Sebi dovoljan“ koja je objavljena na albumu Unca fibre, a koju nisam nikada uživo izveo.“ Bio sam oduševljen i u Lovranu kod Ive Popeskića snimili smo moju verziju s Martinom Majerle, Markom Lazarićem i Henryjem Radanovićem. Na albumu su moja majka Gabi Novak i moja Lu, zatim Sara Renar koja mi je uvijek bila draga, Tena Vodopija, Lana Janjanin, Ivana Husar Mlinac, Vesna Pisarović, Marija Husar Rimac, Lidija Bajuk, mama i kći Maja Vučić i Gita Hajdarhodžić, Remi i Lea Dekleva - suradnja koja je svojevrstan hommage Oliveru Dragojeviću. Što se tiče pjesme „Za tebe“ koju su snimile Maja Vučić i njezina kći Gita, moram ti reći da je Gita solistica u Zvjezdicama, a kvalitetom je na takvoj razini da je treba poslati u Ameriku. Ona je jedan ultra-mega talent. Na tvoje pitanje o konceptu albuma, najprije sam birao dame, a onda što ćemo snimiti. Recimo, s nekima od njih nisam prije ništa snimio. Album Ladies zahvaljujući mojoj nenormalnoj pameti i pronicljivosti i vidovitosti realiziran je na način da sam ga slagao kao lego-kockice. O svemu sam vodio računa, tako i o uvjetima i vremenu u kojem živimo. Sve je jednako važno u samoj organizaciji, jednako je važno i kao diskografsko izdanje, ali i promišljanje kako se album može najbolje promovirati. Na put teško može ići više od troje ljudi, niti bi organizator koncerta pristao na više ljudi. 


Na albumu je pjesma „Zadnji sati ljeta“ za koju je glazbu napisao Tvrko Hrelec, a stihove Kristijan Beluhan i, ono što je posebno zanimljivo, pjesmu je snimila tvoja kći Lu. Svojim pjevanjem Lu je iznenadila i oduševila sve. Dokaz tome su i društvene mreže. Koliko Lu za pjesmu „Zadnji sati ljeta“ ima pregleda na youtube kanalu?


- Ona je u samo dvanaest dana za lyrics video imala 43.000 pregleda. Na mojem videokanalu na kojem se nalaze snimke -suradnje s glazbenim velikanima ja bih trebao sve dobro, detaljno pregledati da vidim imam li ukupno 43.000 pregleda. Za to ću baš jedan dan uzeti vremena. Dakle, Lu me je „sašila“, ali i baku i sve kolegice. Baš je iznenađenje albuma. Lu dokazuje ono što me posebno veseli, moja kći nikada nije bila ona koja će reći: „Znate li vi tko su moji baka i dida?“ Ovo je njoj treći put da pjeva, snima u jako puno godina. Puno radi, vježba i usavršava se, ali nije osoba koja se voli eksponirati. Zato sam ponosan da imam takvu kćer.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.