Hrvatski radio

Drugi program

Silvija Kolar - Fodor: Pustite neka priroda radi za vas

15.04.2022.

11:09

Autor: Jasmina Mednolučanin

Silvija Kolar - Fodor : Uzgajajte vlastitu hranu i budite neovisni!

Silvija Kolar - Fodor : Uzgajajte vlastitu hranu i budite neovisni!

Foto: Silvija Kolar - Fodor / privatna arhiva / -

"Nemojte gledati što vi trebate napraviti u prirodi, gledajte što možete izostaviti, pustite neka priroda napravi posao za vas", izjavio je jedan japanski vrtlar i tako inspirirao Silviju Kolar – Fodor, jednu od naših najpoznatijih biovrtlarica, predavačicu i edukatoricu o biovrtlarenju s kojom smo se družili u Drugom dijelu dana

Silvija Kolar – Fodor koja se u biovrtlarenje zaljubila 2006. godine, slušateljima Drugog programa otkrila je razliku između ekološkog i biološkog vrtlarenja, ali i upozorila na zabrinjavajući podatak kako je u zadnjih tridesetak godina nestalo 75% svih letećih kukaca, radi čijeg nestanka izumiru i ptice, te kako je krajnje vrijeme da svi mi počnemo smisleno djelovati i razmislimo kako možemo pomoći opstanku kukaca, a pogotovo korisnih oprašivača bez kojih neke biljke nikada ne bi mogle imati plodove, i u konačnici hrane za sve nas. 

Silvija Kolar - Fodor : Vlastiti vrt je put prema samodostatnosti

Silvija Kolar - Fodor : Vlastiti vrt je put prema samodostatnosti

Foto: Silvija Kolar Fodor / privatna arhiva / -

Biovrtlarica i gošća Drugog dijela dana, Silvija Kolar - Fodor vođena motom "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu", svojim je marljivim radom, entuazijazmom i ljubavi prema prirodi i prirodnom u tome i uspjela. Njezino imanje u Međimurju, se s početnih četiri stotine kvadrata danas prostire na više od četiri hektara, a čine ga bio vrt, livade, voćnjaci pa čak i močvara.


- Toliku inspiraciju sam pronašla u biovrtlarenju, koje mi je prije petnaestak, šesnaestak godina bio hobi da sam uspjela u zadnjih desetak godina pretvoriti ga u svoj posao. I to posao koji radim s jednakom strasti kao što sam ga i radila prije desetak godina i u njemu vidim nepresušni izvor radosti, izvor inspiracije, koji ne bih mijenjala ni zašto drugo, izjavila je naša gošća koja u svojem pretrpanom rasporedu nalazi vremena i za bavljenje vrtlarskim forumima, organizacijom radionica, kampanja, predavanjima,  autorica je mnogih tekstova, bloga i knjiga, a vlasnica je i banke sjemenja koja danas broji više od šest stotina različitih biljnih vrsta. 

Silvija Kolar Fodor, jedna od naših najpoznatijih biovrtlarica

Silvija Kolar Fodor, jedna od naših najpoznatijih biovrtlarica

Foto: Silvija Kolar Fodor / privatna arhiva / -

Gošća emisije Drugi dio dana, Silvija Kolar - Fodor, slušateljima je i otkrila kako je "vrtlarenje jedna velika radost stvaranja" te kako među nama postoje vrtlari te oni koji još nisu isprobali tu radost, na što nas je podsjetila i jednom starom kineskom poslovicom.


Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se; ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se; ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.

Kako inspirirati nekoga da i sam otkrije radost vrtlarenja, ponovno se povezati s prirodom, što sve možemo učiniti pametnom sadnjom, ali i koja je opasnost od prebrze košnje livada, otkrila nam je Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, gošća emisije Drugi dio dana.  

Silvija Kolar - Fodor - gostovanje u Drugom dijelu dana


Drugi dio dana, vođeni program s tematikom glazbe, kulture, znanosti, zdravog života, servisnih informacija, uključivanjem centara, te dnevnim news magazinom emitira se ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 16 do 18, a utorkom i srijedom od 14 do 18 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drugi dio dana

Dnevni radijski show emitiran u vrijeme odlaska s posla i boravka u automobilima. Donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Poslušajte u Slušaonici