Oda-birano

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Utorak, 15.09.2020 18:15

Oda-birano: Dobar, bolji, najbolji - Fragmenti o Morriconeu

Ciklus Oda-birano premijerno donosi priču "Dobar, bolji, najbolji" o velikanu filmske glazbe Enniu Morriconeu koji je preminuo u srpnju ove godine. Talijanski maestro proslavio je više od 60 godina stvaranja glazbe kojom je obilježio filmsku industriju, a da pritom nikada nije odselio iz rodnoga Rima. Iako ga se najviše vezuje uz glazbu talijanskih vesterna redatelja Sergia Leonea snimanih šezdesetih godina prošlog stoljeća, više od 400 filmskih partitura na poseban način boje zbivanja na velikim i malim ekranima u raznolikim ostvarenjima. Ennio Morricone nije se odrekao niti takozvane čiste glazbe, kojom se bavio usporedno s pisanjem filmske ali nije bio nepoznat niti u svijetu popularne glazbe. Kako je sve počelo, tko su bili njegovi uzori te kako je "ispekao zanat" u filmskoj industriji i s kojim je redateljima najbolje suradjivao doznajemo iz fragmenata ekskluzivnog intervjua koji je uz njegov 80. rodjendan godine 2018. snimio radijski program RAI3. Od biča, revolvera, zavijanja kojota i ostalih efekata, pa sve do gusto tkane simfonijske glazbe - sve se to nalazi u opusu velikog Ennia Morriconea, a ulomke njegovih najboljih partitura donosimo i u ovoj emisiji.

HRT – HR 1 — Utorak, 08.09.2020 18:15

Oda-birano: This Classical Life (Život klasike)

Novu, devetu sezonu emitiranja ciklus Oda-birano započinje adaptacijom zanimljive emisije iz produkcije BBC-ja "This Classical Life" - Život klasike, koja je na prošlogodišnjem natjecanju Prix Italia dobila posebno priznanje. Zanimljivi glazbeni susret, odnosno susret dvoje glazbenika u razgovoru pruža drukčiji uvid u neka poznata klasična i - klasičarskoj publici - manje poznata djela drugih glazbenih područja. Voditeljica i autorica koncepta je Jess Gillam, mlada britanska saksofonistica kojoj se u kratkom tjednom radijskom formatu pridružuju birani glazbenici s kojima razmjenjuje snimke i dojmove o omiljenim izvedbama. Stilski i žanrovski različiti glazbeni odlomci nadovezuju se na nepredvidljiv način, uz zanimljive asocijacije i duhovit razgovor, potičući slušatelja na vlastito glazbeno putovanje. Premijerno izdanje programa "This Classical Life" koji donosimo u adaptaciji predstavlja mladog kontrabasista Sama Beckera. U znalačkim i duhovitim razgovorima, autorica Jess Gillam i gost Sam Becker slušaju i zanimljivo povezuju glazbu velikana različitih razdoblja i provenijencija, poput Berlioza, Dowlanda, Šostakoviča i Bowiea.

HRT – HR 1 — Utorak, 01.09.2020 18:15

Oda-birano: Fragmenti o Dori

Deset dana uoči 135. rođendana grofice Dore Pejačević, u ciklusu Oda-birano ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Fragmenti o Dori" u kojoj autor Zoran Brajević tragove prve hrvatske skladateljice istražuje kroz četiri ženska glasa - onaj same Dore Pejačević kroz njezina pisma i zapise (u tumačenju glumice Alme Price), bečke pijanistice Nataše Veljković koja otvara interpretacijski rakurs skladateljičina opusa, kustosice i ravnateljice muzeja u Našicama Silvije Lučevnjak koja otkriva životopisne detalje iz obiteljske povijesti, te glas skladateljice Mirele Ivičević koja stoljeće nakon Dore otvara priču o skladateljstvu takozvanoga "ženskog pisma". Emisija je snimljena u ožujku 2018. godine, uz obljetnicu smrti Dore Pejačević (1985-1923).

HRT – HR 1 — Utorak, 25.08.2020 18:15

Oda-birano: Matejizam s ovoga svijeta

Ciklus Oda-birano ponovno donosi dokumentarno-glazbenu priču "Matejizam s ovoga svijeta", o Mateju Meštroviću i njegovu glazbenome svijetu koji ne poznaje granice. U pastoralnome okruženju u kojem živi i stvara glazbu za koncertne pozornice i dokumentarne filmove, uz njegov prošle godine slavljeni 50. rođendan tog zaigranog i fascinantnog kreativca, zabilježili smo priču o posebnom stilu i umjetničkome putu glazbenika koji je tada bio upravo nagrađen zlatnom medaljom "Global Music Awards" za recentni album Tri rapsodije.

Najave

Oda-birano: Prema Voloskom - Šetnjozvuk skladatelja Dalibora Bukvića

Utorak, 22.09.2020. 18:15 - 18:55

Ciklus Oda-birano nastavlja devetu sezonu još jednom premijernom dokumentarno-glazbenom pričom koja prati stvarnu šetnju popularnim šetalištem Lungomare od Opatije do Voloskog uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu. Još kao ...

Sve najave