Oda-birano

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Utorak, 14.09.2021 18:15

Oda-birano: U svijetu tanga (3)

Uz aktualnu 100. obljetnicu rođenja Astora Piazzolle (1921-1992), skladatelja koji je ples tanga proslavio u skladbama za koncertne i operne pozornice, ciklus Oda-birano donosi u dva dijela priču o skladatelju, njegovu životu i odnosu prema argentinskome plesu koji je na poseban način preobrazio i učinio popularnim diljem svijeta. "U svijetu tanga" donosi reprodukciju koncerta radijskog orkestra Zapadonjemačkog radija koji je upravo uz Piazzollin stoti rođendan u ožujku ostvario koncert njegovih najpoznatijih skladbi i pjesama u aranžmanima za orkestar, uz glas Romine Balestrino, bandoneon Orlanda Dibela, te pod dirigentskim vodstvom Patricka Langea.

HRT – HR 1 — Utorak, 07.09.2021 18:15

Oda-birano: Edges of Light

U ciklusu Oda-birano donosimo adaptaciju dokumentarca Irske radiotelevizije "Edges of Light", koji je za radijsku postaju Lyric FM osmislio i producirao Eoin Brady te scenarij napisao s Ellen Cranitch. Zanimljivi radijski dokumentarac nagrađen je srebrnim mikrofonom na radijskom festivalu u New Yorku 2020, te odabran u uži izbor za nagradu Prix Italia, a predstavlja glazbeno-plesni projekt "Edges of Light", koji je inicirala organizacija Music Network. Pozvano je bilo troje glazbenika i jedan plesač da umjetnički izraze temu vremena, potaknuti konkretnim primjerom iz prošlosti, promjenom u računanju vremena koju je Irska doživjela 1916. godine i zbog koje su mnogi u Irskoj smatrali da im je ukradeno 35 minuta života. Violinist Tola Custy, gajdaš David Power, harfistica Maeve Gilchrist i plesač Colin Dunn u projektu improviziraju na tradicijske irske melodije, a uz izjave izvođača i ulomke njihova nastupa, čut ćete i ulomke pisama i zapisnika iz 1916. godine.

HRT – HR 1 — Srijeda, 01.09.2021 13:00

Oda-birano: Prema Voloskom - Šetnjozvuk skladatelja Dalilbora Bukvića

Dokumentarno-glazbena priča prati stvarnu šetnju popularnim šetalištem Lungomare od Opatije do Voloskog uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu. Još kao student je Dalibor Bukvić u Opatiji godine 1992. na Glazbenoj tribini svirao svoju skladbu "Propheties" (Proročanstva), da bi recentnu praizvedbu imao i na Glazbenoj tribini godine 2018. kada je ovaj radiopis zabilježen, a luk stvaralaštva, uz skladateljevih 50 godina života nameće i teme promišljanja vlastite umjetnosti. Šetnjom se susreću dijelovi povijesti ali i sadašnjosti Opatije i Voloskog, otvaraju i životne teme o radosti i sudbini, dok Bukvićev tekst koji je uglazbljen u završnome stavku "Vers le ciel" (Prema nebu) opsežnog oratorija "Recits de l'autre monde" (Priče s drugog svijeta) znakovito ulazi u tijek šetnje, razgovora te zvukova zabilježenih putem prema Voloskom. Ovaj osebujni radiopis koji je uvršten u nominacije festivala "Prix Europa 2021" ostvarile su autorski Iva Lovrec Štefanović i Lana Deban, nastavljajući time svoj šetnjozvučki niz

HRT – HR 1 — Utorak, 31.08.2021 18:15

Oda-birano: Chick Corea - energija i inspiracija

U ciklusu Oda-Birano ponovno donosimo glazbeno-dokumentarnu posvetu velikanu jazz glazbe koju je pripremila Karolina Rugle - "Chick Corea - energija i inspiracija". Chick Corea preminuo je u veljači u 80. godini. Uz glazbu iz različitih razdoblja njegove bogate glazbeničke i autorske karijere, iz intervjua što ih je s Coreom 2007. godine za ciklus "Jazz Library" vodio BBC-jev urednik Alyn Shipton saznajemo detalje o promjenama u glazbi koju je izvodio i odnosu prema sastavima s kojima je surađivao i na koje je snažno utjecao, osobito tijekom 1960-ih i 70-ih godina. Odakle je sam Corea crpio nadahnuće, koje su posebnosti njegovog pijanizma te čime se ističe među jazz glazbenicima čut ćemo od pijanista Matije Dedića. Kroz suradnju s Milesom Daviesom, prvi susret s električnim klavijaturama, promjenu smjera i uranjanje u slobodno improviziranu glazbu te niz duo, komornih i solističkih projekata koji su obilježili nadolazeća desetljeća, poput crvene niti provlači se neumorna znatiželja, poriv za istraživanjem te pregršt energije koju je Corea unosio u sve čime se bavio. Bilo je tako do samoga kraja, kada je usred pandemije svakodnevno održavao online vježbanje, radionice i neku vrstu globalnog glazbenog druženja.

Najave

Oda-birano: U svijetu tanga (4)

Utorak, 21.09.2021. 18:15 - 18:55

Uz aktualnu 100. obljetnicu rođenja Astora Piazzolle (1921-1992), skladatelja koji je ples tanga proslavio u skladbama za koncertne i operne pozornice, ciklus Oda-birano donosi u dva dijela priču o skladatelju, ...

Sve najave