Hrvatski radio

Prvi program

Hvarski amarcord

30.12.2021.

14:17

Autor: Hrvatski radio

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HRT

Carićev Otok montirani je niz vinjeta ispovijednog i dokumentarističkog rakursa koje prate životni luk - od najranijeg djetinjstva do doba odraslosti, a objavljenih u jedinoj knjižici koju je Marin Carić ikada izdao. U našoj obradi Otok je posveta djetinjstvu kao otoku u moru života i kazalištu kao otoku iluzije u moru realiteta. U ovaj projekt ušli smo iz namjere da obratimo pažnju na ovu posebnu literaturu kazališnog redatelja Marina Carića, ali i da surađujući s Dramskim studijem mladih Hvar spojimo tradiciju kazališnog amaterzima na otoku (čiji je Carić bio najvažniji profesionalni predstavnik) s njegovim današnjim nastavljačima. Uz članove studija igraju i njihovi prijatelji, mladi profesionalni glumci.

Otok je zapravo neodigrana predstava, kompendij izabranih i vješto nizanih prizora iz dragoga svijeta djetinjstva i mladosti što odiše toplinom, ali nikada nije bolećiv i sentimentalan.

Darko Tralić

Otok je zapravo neodigrana predstava, kompendij izabranih i vješto nizanih prizora iz dragoga svijeta djetinjstva i mladosti što odiše toplinom, ali nikada nije bolećiv i sentimentalan.

Darko Tralić

U našoj radio igri Otok je postao posveta kazalištu podržana isječcima iz razgovora s Marinom Carićem kad je kao redatelj govorio u emisiji „Portret umjetnika u drami“. Inače, knjigu je autor napisao u studentskim danima (početkom sedamdesetih) i za nju je bio i nagrađen jednom od najbitnijih nagrada mladim umjetnicima u tadašnjoj Jugoslaviji, nagradom Sedam sekretara SKOJa. Poslije toga Carić se potpuno i jedino posvetio kazalištu o kojem je također često i pisao. Carićev umjetnički put zabilježen je u monografiji (urednik: Hrvoje Ivanović; nakladnici: Hrvatski ITI i Zagrebačko kazalište Komedija, 2011) koja osim što nudi ozbiljan i sveobuhvatan portert prerano preminulog redatelja "intimno vezanog za tradiciju i selaktivno usklađenog s modernošću", govori i o hrvatskom kazalištu i njegovim raziličitim vidovima (studentsko, amatersko, institucionalno, pučko i festivalsko), te nudi portrete čitavih generacija kazališnih stvaralaca.

Radio igru iz 2018 godine slušamo u režiji redatelja, koji nas je kao i Carić, prerano napustio. Darko Tralić (Carićev vršnjak i prijatelj u mladosti) ostavio je iza sebe značajan redateljski opus kojim je bogato doprinio desetljećima plodnosti i kreativnosti Dramskog programa Hrvatskoga radija. Tralić je dugo godina bio i urednik časopisa More, te zaljubljenik jadranskih otoka koje je obilazio svojom jedrilicom. Suradnici su mu u ovom radijskom projektu bili: skladatelj i glazbeni urednik, Maro Market, ton majstorica: Katarina Barišić, te urednica Lada Martinac Kralj koja je Carićevu knjižicu adaptirala za radio.

Glume: Marin Klišmanić, Ugo Korani, Mateo Videk i Jure Radnić, te članovi Dramskog studija mladih Hvar: Rozarija Lasić, Jelena Mičić, Marino Miličić, Katarina Karević, Nađa Salom, Martina Carić i Jure Radnić.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Poslušajte u Slušaonici