Hrvatski radio

Prvi program

Kišne kapi na ružama i brkovi mačića

20.12.2021.

09:26

Autor: Iva Lovrec Štefanović

John Coltrane

John Coltrane

Foto: Jim Marshall / -

U ciklusu Oda-birano premijerno donosimo adaptaciju nagrađivane glazbeno-dokumentarne priče "My Favourite Things", posvećene istoimenoj pjesmi, naročito inačici koju je snimio saksofonist John Coltrane godine 1961. 

Utorak 21. prosinca u 18.15 na HR1.

John Coltrane /My Favourite Things

John Coltrane /My Favourite Things

Foto: - / -

Autor i voditelj Andrew McGibbon s nizom sugovornika analizira Coltraneovu izvedbu i predstavlja četiri glavna glazbena elementa njegove inačice te poznate skladbe, koju su za mjuzikl "Moje pjesme, moje snovi "napisali Rodgers i Hammerstein.

McGibbon također prati put pjesme "My Favourite Things" od brodvejskih pozornica preko jazz-klubova do božićnih top-lista te traži vezu „dječjih“ stihova pjesme i Coltraneove potrage za duhovnošću i odmakom od ovisnosti.

Sudionici emisije, McGibonnovi sugovornici snimili su i svoj hommage Coltraneu, odnosno vlastitu verziju skladbe, koju donosimo na kraju emisije, zaokružujući time njihove izjave, sjećanja i razmišljanja.

U radijskoj priči koju je tonski oblikovao Nick Romero, ali i u posebnoj izvedbi pjesme sudjelovali su saksofonisti Iain Ballamy, Xosa Cole i Trish Clowes, klarinetist Duncan Lamont, pijanisti Gareth Williams i Lewis Porter, basisti Jules Jackson i John Patitucci te bubnjar Andy Paresi (odnosno sam Andrew McGibbon).


-

-

Foto: - / -

My Favourite Things revolucionarno je umjetničko djelo. Doista jest i označava seizmičke promjene. Na neki je način utjelovljenje improvizirane glazbe: potpuno demokratična, potpuno ujedinjena, potpuno slobodna i ekspresivna. Znate što mislim? Kao da je sve to u istoj orbiti, u optimalnom položaju, pa doista postaje prikazom svega najboljeg što možemo biti. Mislim da će svatko tko dođe u dodir s iskrenošću ove glazbe, u ovoj njezinoj pojavnosti, biti snažno dirnut.

Xhosa Cole

Emisija "My Favourite Things" ostvarena je u produkciji "Curtains for Radio" za BBC4.
Za ciklus Oda-birano emisiju je prevela i priredila Dina Puhovski.
Spikerska suradnja: Ivan Grubišić, Šimun Miloš, Dražen Puklavec i Ana Marija Štorga
Tonski oblikovao Luka Pavelić.
Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici