Hrvatski radio

Prvi program

Spomen na Doru Pejačević - uz 100. obljetnicu smrti

05.03.2023.

14:42

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Dora Pejačević (1885-1923)

Dora Pejačević (1885-1923)

Foto: - / -

Jedinstvena žena, grofica, umjetnica, skladateljica – Maria Theodora Paulina Sophie von Lumbe - ili jednostano Dora Pejačević, preminula je na današnji dan prije 100 godina, u bolnici u Münchenu, nakon postporođajnih komplikacija i sepse. Koncert na Prvom ove nedjelje, upravo na samu obljetnicu, posvećujemo njezinoj glazbi u izvedbama koje su ostvarene na koncertu 4. 03. u ciklusu  Lisinski subotom a ujedno kao dio posebnog Festivala Dora Pejačević, te uz snimku povijesne izvedbe njezine Simfonija u fis-molu prošle godine u Gewandhausu u Leipzigu, kada je 100 godina nakon planirane izvedbe ostvarena u tumačenju Gewandhaus orkestra i dirigenta Andrisa Nelsonsa.


Sa koncerta u Lisinskom donosimo ulomke prvoga dijela koji je bio u znaku komornoga opusa, pa ćemo sa koncerta koji je osmislila pijanistica Martina Filjak slušati Trio u C-duru za violinu, violončelo i klavir op. 29  u tumačenju kojeg su sudjelovali i violinist Andrej Bielow te violončelistica Monika Leskovar. Čut ćemo i dražesnu Canzonettu op.8. za violinu i klavir, a u tumačenju Martine Mikelić  popijevku Ich war ein Kind und träumte viel  iz opusa 42 (Djevojački likovi) na stihove Rainera Marie Rilkea

Na kraju ćemo čuti i čudesnu pjesmu Verwandlung za glas i orkestar na stihove Karla Krausa koju je Martina Mikelić tumačila uz Simfonijski orkestar HRT-a  pod ravnanjem njihova šefa dirigenta Pascala Rophéa. 

Galerija
Andrej Bielow, Monika Leskovar i Martina Filjak na koncertu 4.03. u dvorani Lisinski , Foto: T. Jagar /KDVL promo
Andrej Bielow i Martina Filjak na koncertu 4. 03. u dvorani Lisinski, Foto: T. Jagar /KDVL promoMartina Mikelić uz Simfonijski orkestar HRT-a  i dirigenta Pascala Rophéa, Foto: T. Jagar/KDVL promo

Cijeli koncert održan 4. 03. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski emitirat će Hrvatska televizija večeras na Trećem programu u 20.10, a na Trećem programu Hrvatskog radija možete ga poslušati u nedjelju 19. 03. u ciklusu  S koncertnih pozornica

Galerija
Simfonija u fis-molu Dore Pejačević, Foto: HGZ promo/-
Naslovnica rukopisa Simfonije u fis-molu pohranjene u Arhivu HGZ-a , Foto: HGZ promo/-

Kruna skladateljskog opusa Dore Pejačević svakako je njezina Simfonija u fis-molu, čija je praizvedba 1920. U Dresdenu izazvala čuđenje kada je na pozornicu izašla niska tamnoputa žena , jer je u programu bilo zapisano samo D. kao ime. 

Nakon te praizvedbe, u planu je bila izvedba u Leipzigu, gdje je šef dirigent bio legendarni Arthur NIkisch, no njegova smrt takorekuć prije same izvedbe u veljači 1922. zaustavila je daljnje uspjehe, a iduće je godine u ožujku preminula i Dora. No, autori dokumentarnog filma, koji je u sklopu festivala bio prošloga tjedna premijerno predstavljen u Zagrebu, Kyra Steckeweh  i Tim van Beveren prenijeli su tu činjenicu dramaturgu Gewandhaus orkestra, i tako se dogodila, opet bismo rekli povijesna izvedba u sklopu obilježavanja stote obljetnice Nikischeve smrti, u veljači prošle godine. 

Simfonija se izvodi uspješno diljem svijeta, u petak je bila izvedba u Frankfurtu, prošle nedjelje u Detroitu, a trijumfalno je izvedena i u Londonu u studenom 2021. godine, te je i objavljena nova snimka BBC Simfonijskog orkestra pod ravnanjem Sakarija Orama, uz onu prvu snimku koju je s dirigentom Arijem Rasilainenom objavio nakladnik CPO koji je zaslužan za objavljivanje njezina opusa, ali diseminaciju i kvalitetnu informaciju o djelima koje je notno objavio  Muzički informativni centar.

 

Orkestar Gewandhaus i dirigent Andris Nelsons / dvorana Gewandhaus, 3. veljače

Orkestar Gewandhaus i dirigent Andris Nelsons / dvorana Gewandhaus, 3. veljače

Foto: D. Marić / privatna

Nakon izvedbe u Leipzigu 3. veljače 2022. o novom životu Dore Pejačević u časopisu Vijenac piše akademkinja Koraljka Kos, muzikologinja koja je zaslužna za temeljito i opsežno istraživanje skladateljičine ostavštine te monografiju koja je temelj svakom bavljenju njezinim opusom. a koja je bila aktivno uključena i u upravo zaključeni Festival Dora Pejačević.  

U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nešto više od dvadesetak godina skladala je 58 djela, propitujući, nakon popijevke i glasovirske minijature, redom kasnoromantičke instrumentalne, komorne i okrestralne glazbene vrste. Vođena nezaustavljivom znatiželjom otkrivala je nove mogućnosti, prerađujući poticaje iz raznih slojeva tradicije u trajnom nastojanju da oslobodi pravu, autentičnu jezgru vlastita izraza.

akademkinja Koraljka Kos, programska knjižica Festivala

O festivalu posvećenom Dori Pejačević možete poslušati posebnu emisiju ciklusa Putovi hrvatske glazbe koja je bila emitirana 3. ožujka - uključili smo umjetnike koji su sudjelovali na festivalu - od šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije Dawida Runtza koji je dao prvotnu ideju festivala i koji je vodio izvedbe Klavirskog koncerta i Simfonije u petak, do šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a Pascala Rophéa, koji je vodi orkestralni dio koncerta u subotu. Taj koncert je predstavila pijanistica Martina Filjak koja ga je osmislila a koja je sudjelovala i u komornome dijelu kao i u tumačenju Koncertantne fantazije za klavir i orkestar.

U emisiji smo uz autoricu Marinu Pericu Krapljanov prošli izložbom koja je postavljena sve do 2. travnja u Muzeju grada Zagreba, a doznali smo detalje o nastanku intrigantnog dokumentarnog filma Dora - bijeg u glazbu čija je zagrebačka premijera također bila uvrštena u program festivala, a o njemu su govorili autori pijanistica Kyra Steckeweh i redatelj Tim van Beveren.

Emisiju potražite u Slušaonici ciklusa. Grob Dore Pejačević u Našicama, pokraj obiteljske kapele

Grob Dore Pejačević u Našicama, pokraj obiteljske kapele

Foto: Zavičajni muzej Našice / -

Posebno izdanje u ciklusu Koncert na Prvom posvećeno skladateljici Dori Pejačević uz 100. obljetnicu njezine smrti možete pratiti Prvom programu HR u nedjelju 05. ožujka u 20.15 a potom će snimka biti dostupna u  Slušaonici

odabrala i pripremila urednica Iva Lovrec Štefanović 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija donosi snimke biranih koncerata različitih žanrova – zabavne, ozbiljne i narodne odnosno tradicijske glazbe. U središtu pozornosti su koncerti hrvatskih glazbenika recentno održani, ali povremeno i arhivski vrijedna ostvarenja. . .

Poslušajte u Slušaonici