Hrvatski radio

Prvi program

Stvaranje svijeta - veličanstveni oratorij Josepha Haydna

06.05.2022.

13:41

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Kanconijer u Lisinskom 23. rujna 2021.

Kanconijer u Lisinskom 23. rujna 2021.

Foto: Marija Štilinović / HRT

Koncert na Prvom ove nedjelje donosi veličanstveni oratorij Josepha Haydna Stvaranje svijeta za soliste, zbor i orkestar u snimci izvedbe koju su na početku ove sezone ostvarili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz izvrsne hrvatske pjevače sjajne međunarodne karijere - Evelin Novak, Krešimira Špicera i Krešimira Stražanca, a pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija

Veličanstveni Haydnov oratorij, zasnovan na biblijskoj priči o Božjem stvaranju svijeta, u sebi sadrži najbolje od engleske oratorijske tradicije po uzoru na monumentalna ostvarenja G. F. Händela te vodi tu tradiciju dalje, do dalekosežnog utjecaja na skladatelje budućih generacija. Prema tekstu koji je Haydn dobio u Londonu libreto je sačinio barun Gottfried van Swieten, a oratorij je prvi put javno izveden u ožujku 1799. godine u Beču.


Joseph Haydn (1732-1809)

Joseph Haydn (1732-1809)

Foto: Lois Lammerhuber /portret / ANTO

Priča o stvaranju uvijek se smatrala najuzvišenijom i izazivala najviše strahopoštovanja. Popratiti to veliko djelo prikladnom glazbom zasigurno ne bi moglo imati drugog rezultata osim da pojača ove svete osjećaje u srcu slušatelja i učini ga otvorenim za dobrotu i svemoć Stvoritelja.

Joseph Haydn 1801.

Stvaranje svijeta je prvi put javno predstavljeno u bečkome Dvorskom kazalištu 19. ožujka 1799. uz golemo oduševljenje i odobravanje prisutnih. Oratorij je postao jedno od najtraženijih djela, osobito na dobrotvornim koncertima. „Znam da sam Božji miljenik”, rekao je Haydn pod dojmom uspjeha, „ali neka svijet zna i da nisam bio beskoristan član društva, i da se glazbom može puno dobroga učiniti”. Spoj uzvišene i univerzalne teme, kulturno-povijesnog trenutka, dopadljivosti i visokoobrazovanoj i široj publici te grandioznosti Haydnove glazbe, priskrbili su oratoriju status najvažnijeg ostvarenja europske kulturne scene do tada.

Haydnov oratorij Stvaranje svijeta na rasporedu je ciklusa Koncert na Prvom u nedjelju 8. svibnja u 20.15, a potom će biti dostupan u Slušaonici


Snimku koncerta održanog 23. rujna 2021. su ostvarili glazbeni producent Vjekoslav Nježić i tonmajstor Božidar Pandurić.

Odabrala i pripremila urednica Iva Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija donosi snimke biranih koncerata različitih žanrova – zabavne, ozbiljne i narodne odnosno tradicijske glazbe. U središtu pozornosti su koncerti hrvatskih glazbenika recentno održani, ali povremeno i arhivski vrijedna ostvarenja. . .

Poslušajte u Slušaonici