Hrvatski radio

Prvi program

U sjećanje na Maestra Nikšu Barezu

12.02.2022.

13:01

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Nikša Bareza (1936-2022)

Nikša Bareza (1936-2022)

Foto: IMAGO / Pixell

Sjećanje na jednog od najvećih glazbenih umjetnika koje smo imali - Nikšu Barezu koji je preminuo 14. siječnja u 86. godini, ostavljajući brojne i bogate tragove glazbe koju je tumačio na najpoznatijim pozornicama koncertnih i opernih prostora Europe, ali i šire.

Gotovo dva desetljeća bio je šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim je ostvario brojne praizvedbe i povijesne izvedbe, a uz svoj 70. rođendan te u povodu 180. obljetnice smrti Ludwiga van Beethovena vodio je izvedbu veličanstvene Misse solemnis uz Zbor Ivan Goran Kovačić i Zbor HRT-a i Simfonijski orkestar HRT-a, dok su solističku podjelu činili  Mihaela Komočar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek i Ante Jerkunica.


Uz podsjećanje na blistavu karijeru kojoj smo bili i svjedoci u našem vremenu, Koncert na Prvom u nedjelju 13. veljače donosi snimku te izvedbe ostvarene 22. studenog 2007. u sklopu Majstorskog ciklusa.Nikša Bareza

Nikša Bareza

Foto: HTV / HRT

Iz intervjua u kojem je (za Jutarnji list) 2007. godine Maestro Bareza objasnio svoj pristup partituri Ludwiga van Beethovena: 


Rezime moje karijere je taj da danas imam iza sebe izvedbe kompletnih opusa Brahmsa, Mahlera, Brucknera, Schuberta, Schumanna, Beethovena, Wagnera, kao i sve opere Puccinija, preko sedamnaest naslova Verdija. Ali nije riječ samo o tome da sam ja sve to dirigirao, nego sam sve te opuse i temeljito prostudirao. Imao sam prilika i dao sam si vremena sve to što sam radio po nekoliko puta provjeravati, provjeravajući uvijek i samog sebe.


Eto, to je za mene karijera, to duboko poznavanje sve te glazbe. Beethoven je u svojoj 'Missi solemnis' uz tekst 'Dona nobis pacem' napisao bilješku koja upućuje da je to očajnička molba za 'vanjski i unutarnji mir'. Upravo taj unutarnji mir je najteže postići, a ja ga danas imam. Jer, kad stojim na dirigentskom pultu, znam što moram napraviti, znam i kako to moram napraviti i isto tako zbog čega upravo tako nešto moram napraviti, a ne nekako drukčije. Zato je ova 'Missa solemnis' u Zagrebu bila i rezime mog cjelokupnog rada, ali isto tako i moj poklon i Beethovenu i našoj profesiji.

 

Nikša Bareza, dugogodišnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a

Nikša Bareza, dugogodišnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: Dario Grizelj / HINA

Bogata dirigentska karijera Nikše Bareze teško se može sažeti u kratki oris - brojne pozornice, projekti, nagrade i ponajprije ugled te studioznost učenja i proučavanja partitura ostaju znakom i tragom koji Barezi daje mjesto među najvećima. 


Uz privilegiju koju je ova sredina imala da je bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a te direktor Opere, Bareza je djelujući kao dirigent u opernim kućama i ravnajući vodećim orkestrima u Zürichu, Sankt Peterburgu, Grazu, Chemnitzu, stekao  reputaciju vrsnog studioznog, muzikalnog i predanog dirigenta razgranate karijere. Festspielhaus u Salzburgu, Konzerthaus u Beču, Geisteig u Münchenu, Alte Oper u Frankfurtu, Hamburška opera, Bavarska državna opera, milanska Scala, Théâtre du Capitole iz Toulousea, Norveška nacionalna opera u Oslu, Teatro Comunale u Firenci, Teatro Regio u Parmi – samo su neka od vodećih koncertnih i opernih središta u kojima je gostovao. Osvojio je i obje Amerike te Aziju, pri čemu su ga pratila brojna ugledna nacionalna i inozemna priznanja.


Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Foto: Imago / images

Taj i takav Barezin Beethoven u konačnici progovara snažno i univerzalno - jer, iako je tek Gustav Mahler bio onaj koji je ustvrdio kako “simfonija mora sadržavati čitav svijet”, tu ideju implicitno u djelo provodi već i Beethoven. A ovaj skladatelj, barem kad ga čita Nikša Bareza, svojom simfoniziranom oratorijskom misom obuhvaća i mnogo više – ne samo svijet nego i svemir, u svoj njegovoj fizičkoj, ali, što je još i važnije, i duhovnoj sveobuhvatnosti.

Trpimir Matasović, kritika izvedbe Misse solemnis /Zarez

Koncert na Prvom U sjećanje na Nikšu Barezu poslušajte u nedjelju 13. 02. na HR1 u 20.15, a potom će snimka biti u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija donosi snimke biranih koncerata različitih žanrova – zabavne, ozbiljne i narodne odnosno tradicijske glazbe. U središtu pozornosti su koncerti hrvatskih glazbenika recentno održani, ali povremeno i arhivski vrijedna ostvarenja. . .

Poslušajte u Slušaonici