Hrvatski radio

Prvi program

Rekordan broj gledatelja na Filozofskom teatru sa Slavojem Žižekom

23.01.2022.

10:23

Autor: Katarina Kolega

Slavoj Žižek

Slavoj Žižek

Foto: Mara Bratoš / HNK,Zagreb

Nakon dulje stanke zbog pandemije, Filozofski teatar vratio se u zagrebački HNK.  Za nastup filozofske zvijezde, slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, prvog gosta Srećka Horvata, ulaznice su planule u samo nekoliko dana, a prodan je i rekordan broj live stream ulaznica -  529. Filozofski teatar pratilo je više od 1200 osoba. Ugledni slovenski filozof svjetskog glasa Slavoj Žižek čest je i rado viđen gost u našoj zemlji, osobito na Filozofskom teatru koji je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. pokrenuo filozof Srećko Horvat.

Prošli je ponedjeljak, nakon poduže stanke, Žižek  održao predavanje pod nazivom "Što poslije kapitalizma. Idemo li u feudalizam ili komunizam", što je svojevrsni nastavak njegova posljednjeg nastupa iz 2019. koji je nazvao prema svojoj najnovijoj knjizi "Nebo u neredu".  Živimo u metafizičkom neredu, smatra Žižek, i kaos je užasan.

- Danas je kaos u nebu samom. Nedostaje nam osnovna orijentacija i to u svakidašnjem smislu. Vlada nezadovoljstvo sa samom liberalnom demokracijom i to je veliki problem.

U tom metafizičkom neredu događaju se svakojake ludosti svijeta – starlete prodaju svoje ispušne plinove i na tome gomilaju zaradu, a s druge strane, siromaštvo je sve dublje. Pojava NFT-a znak je da se u kapitalizmu nešto radikalno mijenja, postoji raskol između realne privrede i zatvorenog kruga financijskih spekulacija. Zbog svega toga Žižek vrijeme u kojemu živimo naziva neofeudalizmom.

- Što je danas Amazon ili Facebook? Zuckerberg ili Bill Gates su vlasnici prostora u kojemu mogu ja iskorištavati tebe ili ti mene. Sam taj prostor je privatiziran. To je užas, kaže.

Filozofski teatar u HNK

Filozofski teatar u HNK

Foto: Mara Bratoš / HNK, Zagreb

Jedan od najvulgarnijih tekstova današnjice je, prema Žižekovu mišljenju, Zuckerbergov "Manifest o metaverzumu"  kojega naziva manifestom neofeudalizma.

- On nudi digitalni svijet u kojemu, oslobođeni prljavih svakidašnjih stvari, idealno komuniciramo bez bolova i rascjepa. Ali, on je vlasnik toga. On, kao feudalac našeg zajedničkog prostora.

Ljevica se prema njegovu mišljenju treba aktivirati i suočiti sa situacijom.

- Sit sam one ljevice koja govori: "To je težak problem. Bolje da budemo u opoziciji pa da prosvjedujemo". Trebamo se otvoreno suočiti s problemima, a ne kritizirati iz udobne pozicije one na vlasti.

Filozofski teatar u HNK

Filozofski teatar u HNK

Foto: Mara Bratoš / HNK, Zagreb

Reafirmirajmo državu – jedna je od glavnih Žižekovih teza, a ono što nas očekuje, kaže, nije povratak na staro, nego promjena našeg načina života.


- Problem je u tome što smo svi u teoriji za promjene, no ne želimo platiti cijenu za njih.


Filozofski teatar zamišljen je kao prostor dijaloga i kritičkog mišljenja na pozornici te se Slavoj Žižek nada da se, s promjenom intendantice u Hrvatskom narodnom kazalištu, taj program u idućoj sezoni neće ukinuti.


- Da bi vidio što neka ideja zaista implicira, trebaš je inscenirati. Filozofima treba teatar da bi shvatili sami sebe.


Reportažni prilog s predavanja Slavoja Žižeka, održanog na Filozofskom teatru u zagrebačkom HNK, poslušajte u emisiji Katapultura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.