Hrvatski radio

Prvi program

Tajni dokumenti Brukete i Žinića

07.01.2022.

19:44

Autor: Sonja Batinić

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Foto: Domagoj Kunić / -

Ako zbog blagdana niste uspjeli pogledati izložbu „Tajni dokumenti Brukete i Žinića“ u Oris Kući arhitekture, imate sreće, jer se ponovno otvara u ponedjeljak, 10. siječnja i traje do subote, 15. siječnja. A, otkriva najskrivenije tajne koje su popularni dizajneri Davor Bruketa i Nikola Žinić upisivali u bilježnice od kojih se posljednjih 20-ak godina nisu odvajali. Ideja da se one izlože potekla je prije dvije godine od čelnog čovjeka Oris Kuće arhitekture Andrije Rusana. 

Izložene su 54 bilježnice u kojima pronalazimo projekte, skice, brifinge, rasporede, ali i erotske crteže pa čak i jednu fotografiju nečije gole stražnjice i razne druge „povjerljive“ dokumente, od popisa za tržnicu do novih projekata, kaže Davor Bruketa i dodaje da je riječ o dugačkom popisu uspjeha i neuspjeha, uspješnih i neuspješnih projekata, glupih i pametnih ideja, glupih i pametnih investicija. Skrivaju i informacije o prvome danu kada su primili poziv iz Azerbejdžana da se prijave na natječaj za njihov treći telekom, danu kada su dobili posao, danu kada su sjeli u avion i otišli u Azerbejdžan - zemlju koju su tražili na karti da vide gdje je. Upisane su tu i nagrade, prvi Best of the Best na Red Dotu, prva D&AD olovka u Londonu, žiriranja u Las Vegasu ili New Yorku.

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Foto: Domagoj Kunić / -

Nikola Žinić u svoje bilježnice zapisuje misli i ideje koje mu padaju napamet tijekom sastanaka, brifinga, razgovora, crteži koji su reakcija na određene teme o kojima je razmišljao ili raspravljao na istim tim sastancima, ali i različite to do liste, privatne ili poslovne, a kako dodaje, uvijek ga je zanimalo što Davor krije u svojim bilježnicama kad crta u njih na sastancima, i to sad napokon može i vidjeti.

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Foto: Domagoj Kunić / -

Zanimljivo je da su neke stvari iz bilježnica nakon toliko vremena i njih same iznenadile, primjerice Nikolu crteži tenkova koji pucaju jedni na druge kao reakcija nakon sastanka uprave ili pak razmišljanja o svrsi agencije prikazana crtežima četiriju izgubljenih šišmiša. Dosta je tu i različitih varijacija crteža Batmana čiji smisao do danas nije shvatio. Kako kaže, puno je tu zanimljivih stvari koje bi sigurno bile dobro štivo za nekog psihijatra koji bi im mogao napisati što misli o njima.

Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Ljudi, kaže Davor Bruketa, ponekad steknu dojam kako on, črčkajući po bilježnici, ne sluša i ne sudjeluje u onome što se oko njega događa. Upravo suprotno, to mu pomaže da se fokusira na slušanje i da na neki način probavi ono što je čuo. Jer posebice na inicijalnim sastancima, notira prve dojmove, i upravo to često bude inspiracija za finalna rješenja. Za njega je, zaključuje, pisanje po tekici ponajprije misaoni i kreativni proces a tek onda sekundarno notiranje informacija. Jer upravo doodling, crtanje nekih uzoraka i skica, pomaže fokusiranju i boljoj koncentraciji.

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Foto: Domagoj Kunić / -

Zapisivanje u bilježnice Nikola Žinić smatra dijalogom između emocionalnog i racionalnog koji vodi u određenim situacijama, bilo da je riječ o sastancima uživo ili o kasnijem skiciranju i bilježenju reakcija na ono što se dogodilo. Na isti način i nakon 20 godina zapisuje bilješke u Moleskinove bilježnice jer mnogo puta do sada to se pokazalo iznimno korisnim, kao podsjetnik na neke događaje ili ideje koje i danas može iskoristiti. Jer, dodaje, slika ili riječ koju napišeš ili nacrtaš i materijaliziraš ju na taj način ostaje zapamćena u glavi ili u tekici.

Da, iako živimo u digitalnom dobu, ono što ostaje na papiru ipak još ima posebnu vrijednost.

Davor Bruketa

Bruketa ističe da iako sad postoje novi predmeti koji služe pisanju i vođenju bilješki kao što je primjerice reMarkable s kojim je kao da po papiru pišeš i koji odmah digitalizira napisanu ili nacrtanu informaciju, osjećaj još uvijek nije isti. Davor Bruketa u jednom je trenutku počeo koristiti digitalni kalendar koji je puno praktičniji. Zbog toga mu je kaže, žao, jer dok je koristio tekice, znao je posljednjih 25 godina dan i sat gdje je u nekom trenutku bio, što s digitalnim kalendarom ne funkcionira. Konačno, na kraju dana, kada uistinu nešto važno želiš zabilježiti, napraviš to na papiru jer je to i dalje dokazano jedini medij koji može preživjeti stotine, možda i tisuće godina. Za razliku od njegovih digitalnih fajlova iz 90-ih za koje više za nijedan ne zna gdje je. S tim se slaže i Žinić koji je isprobao sve i uvijek se vraća tekicama i to isključivo Moleskin bilježnicama, jer, ističu, riječ je o brendu koji se već desetljećima veže uz kreativce, na početku i za određene slikare koji su počeli s takvim formatom bilježnica. On je odgovarajući, ni prevelik ni premalen, stane u džep od kaputa, a koristeći ih osjećaš da si dio neke kreativne globalne zajednice.   

Galerija
Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića, Foto: Domagoj Kunić/-
Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića, Foto: Domagoj Kunić/-Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića, Foto: Domagoj Kunić/-Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića, Foto: Domagoj Kunić/-Izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića, Foto: Domagoj Kunić/-

Tajne dokumente Brukete i Žinića otkrijte u Oris Kući arhitekture od ponedjeljka, 10. siječnja, do subote, 15. siječnja 2022. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Iskustvo prostora

U emisiji o arhitekturi i dizajnu urednice Sonje Batinić, kritički se osvrćemo na goruće prostorne probleme, dajemo vam uvid u recentna arhitektonska i dizajnerska ostvarenja i prakse, pratimo gostovanja stranih arhitekata i dizajnera u našoj zemlji, ali i ističemo naše domaće i međunarodne uspjehe.

Poslušajte u Slušaonici