Hrvatski radio

Prvi program

13:07 / 07.01.2022.

Autor: Blanka Jergović

160 godina praćenja klime i potresa i istraživanja u svim geofizičkim disciplinama

160 godina Geofizičkog zavoda

160 godina Geofizičkog zavoda

Foto: HRT / HRT

Od najdubljih slojeva našeg planeta preko oceana do klime i od temeljnih istraživanja do primjene - Geofizički zavod Prirodoslovno matematičkog fakulkteta u Zagrebu već 160 godina pridonosi razvoju naše znanosti, društva i gospodarstva.

Prije 160. godina, 1. prosinca 1861. započela su mjerenja na meteorološkoj postaji „utemeljenoj u okviru Velike realke na Griču u Zagrebu. Tijekom godina koje su slijedile postaji su pridružene druge stanice, aktivnost se proširila na gotovo sve geofizičke discipline, stručni rad postao je osnova za znanstvena istraživanja, djelatnici su se angažirali u nastavi, institucija se osamostalila i nazvana je Geofizičkim zavodom“. Napisao je to u brošuri o Geofizičkom zavodu naš sugovornik, ak. Mirko Orlić. Akademik Orlić u emisiji govori o postignućima zavoda u disciplinama kojima se bavi, ali i o osobnom iskustvu rada u takvoj znanstvenoj instituciji te o potrebi da se unaprijedi temeljna infrastruktura kako bi se rad zavoda uspješno nastavio i u budućnosti.


U drugom dijelu emisije najavljujemo neke važne svemirske misije u ovoj godini, poput polijetanja najjače divovske rakete agencije NASA. Ona će u veljači ponijeti u svemir brod Orion, u probnom letu za misiju koja će u orbitu oko Mjeseca povesti ljudsku posadu. Najavljujemo i prvi orbitalni problni let letjelice Star Ship, tvrtke SpaceX Elona Muska, kao i novu misiju prema asteroidima koje udarom treba skrenuti s njihove putanje.

prije

2 dana

Ekumenizam

o. Ivan Pleše i urednica Blaženka Jančić

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svake srijede od 16.05 do 16.30 . .

Poslušajte u Slušaonici