Hrvatski radio

Prvi program

Novi marker za metastatski rak prostate mogao bi spašavati živote

07.04.2022.

14:27

Autor: Blanka Jergović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Biološki biljeg za metastatski rak prostate hrvatskih znanstvenika mogao bi uskoro postati novi krvni marker i spašavati živote.


Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom stopom smrtnosti od raka prostate u Europskoj uniji. Kombinacijom što ranijeg otkrivanja bolesti i usvajanjem najnovijih trendova liječenja preživljenje od te vrste karcinoma moglo bi se približiti europskom prosjeku. No, za to nam trebaju i novi markeri. 

Suradnja znanstvenika Insituta Ruđer Bošković i KBC-a Sestre Milosrdnice rezultiralo je novim biološkim signalom, koji na temelju razine nekodirajuće alfa satelitske RNA u krvi pacijenata može pouzdano razlučiti metastatski kastracijsko-rezistentni rak prostate od metastatskog hormon-osjetljivog raka prostate. 


To biljeg koji se sada koristi, tzv. PSA nije u stanju, jer daje gotovo identične razine u ta dva tipa metastatskih oboljenja.


- Ovi rezultati otvaraju mogućnost primjene razine alfa satelitske RNA kao jednostavne krvne pretrage, odnosno biljega za dijagnosticiranje metastatskog kastracijski-rezistentnog raka prostate kao i za praćenje razvoja metastatske bolesti, zaključuje dr. sc. Đurđica Ugarković, jedna od autorica na radu i voditeljica Laboratorija za evolucijsku genetiku IRB-a.


Prof. dr. Ana Fröbe, predstojnica Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Kliničkog bolničkog centra (KBC) Sestre milosrdnice ističe da je rak prostate vrlo heterogena bolest koja može imati vrlo različite oblike, od neprimjetnih ili vrlo blagih, koje ne treba liječiti, do jako agresivnih. 


-Mi smo danas u nevolji kada liječimo tu bolest, jer želimo liječiti samo onu agresivnu i točno vidjeti koji su to pacijenti koje ne treba liječiti, a koji su oni koje treba već u ranoj fazi bolesti agresivnije liječiti.


Ovaj biološki signal jasno prepoznaje takve pacijente, što omogućuje odgovarajuću terapiju i vrlo je važno za preživljenje. Budući da su istraživanja rađena na temelju podataka 'iz realnog života', tj. pacijenata koji nisu sustavno odabrani u kliničkim studijama trebat će nekoliko godina da signal kojega su dobili postane komercijalni krvni marker. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svakog petka od 12:30 do 13:00. . .

Poslušajte u Slušaonici