Hrvatski radio

Prvi program

Igre i igračke našeg djetinjstva

11.05.2022.

12:43

Autor: Majda Makovec

Vremeplov dječje igre

Vremeplov dječje igre

Foto: Majda Makovec / HRT

Čovjek je biće koje se igra, a u djetinjstvu igra je najvažniji posao djece. Kroz povijest su se mijenjale igre i igračke, ali igranje je uvijek bilo važan dio dječjeg svijeta.

Danas su igračke dostupnije nego ikada. Roditelji se često pitaju koju izabrati, zaboravljajući pri tom da je puno važnije kakvu će igračku izabrati za svoje dijete. 

Kroz igru dijete uči, otkriva sebe i svijet oko sebe i tako se razvija i raste. Kroz igru dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole, ali razvija i vještine, i jača samopouzdanje. Ona ga potiče na razmišljanje i zaključivanje.

Kako smo se igrali nekada. Što pamtimo. Koliko su se igračke promijenile. O svemu tome govori projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu pod nazivom 'Igračke – djetinjstvo zauvijek' koji će završiti krajem svibnja, nakon gotovo godinu dana trajanja. U tom razdoblju posjetitelji su mogli razgledati puno više od jedne izložbe, upoznati se s nekim tradicijskih igračkama i tehnikama njihove proizvodnje i poigrati se s mnogim novim igračkama.

O tome nam više otkriva autorica projekta i središnje izložbe 'Igračke - djetinjstvo zauvijek' dr.sc.Iris Biškupić Bašić.

Iris Biškupić Bašić

'Vremeplov dječje igre' naziv je gostujuće izložbe Saveza društava 'Naša djeca' Hrvatske u kojem je prikazan mali dio bogate zbirka igračaka koja je nastala u prošlom stoljeću kao dio nekadašnjeg Centra za dječju igračku koji je djelovao pri Savezu društava Naša djeca od 1955. do 1976. godine.

Više od 8 000 igračaka iz 35 zemalja svijeta nalazi se u njihovoj zbirci koja se kroz to razdoblje redovito nadopunjavala kvalitetnim igračkama, a danas čeka trenutak kad će biti u cijelosti predstavljena javnosti.

Kolika se važnost igračkama i igrama tada posvećivala, otkriva nam Snježana Krpes, koautorica izložbe.

Snježana Krpes

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Umijeće odrastanja

Biti roditelj, najteža je uloga koju nam je život dodijelio. Prihvatimo li je ozbiljno, tada nam se svakodnevno pitanja nameću sama – jesmo li dobro postupili, hoćemo li donijeti ispravnu odluku, što je za naše dijete najbolje? Ova pitanja postavljaju si i svi drugi koji rade s djecom i za njih – odgajatelji, učitelji, liječnici, psiholozi, defektolozi, sociolozi… a njima se pridružujemo i mi, novinari.

Poslušajte u Slušaonici

Od istog autora