Hrvatski radio

Prvi program

Kraljevski tiskar i knjižar Johann Thomas von Trattner

21.02.2022.

14:31

Autor: Irena Plejić Premec

Biblioteka

Biblioteka

Foto: - / pixaby.com

Johann Thomas von Trattner više je od 50 godina djelovao kao najveći tiskar, knjižar i nakladnik Habsburške monarhije. 

Znameniti bečki tiskar i knjižar iz 18. stoljeća, Johann Thomas Trattner stariji, nezaobilazno je ime u povijesti tiskane knjige u Europi. Tiskao je i objavljivao knjige iz svih znanstvenih područja, a u tiskarskim i nakladničkim razmjerima osamnaesto bi se stoljeće bez pretjerivanja moglo nazvati Trattnerovim stoljećem. Trattner nije samo izdavao iznimno lijepe knjige, već je svojom misijom držao prosvjećivanje i obrazovanje, u duhu tadašnjega doba.

Trattner je bio iznimno snalažljiv poslovan čovjek: svoje je djelovanje razgranao i proširio po svim dijelovima tadašnje Habsburške monarhije. Uz tiskarstvo i nakladništvo, isposlovao je pravo da sam lijeva slova i proizvodi papir. No, ako su njegovi poslovni potezi katkada možda bili moralno dvojbeni, i ako mu je konkurencija opravdano zamjerala način na koji se penjao po društvenoj ljestvici i stjecao monopolistički položaj na tržištu, ono što se ne može dovoditi u sumnju je njegovo zanatsko umijeće. O njemu svjedoče izdanja kojima se i današnja publika divi kao i publika Trattnerova doba, a možda još i više.

Trattnerove knjige prepoznatljive su po ukusnoj opremi, koja odaje njegov smisao za ljepotu i tipografski sklad. Bilo je to vrijeme rokokoa, raskošnih ukrasa i dekoracija; i knjiga je u tom smislu bila umjetnički predmet. Majstori tiskari pokazivali su svoje umijeće kombinirajući različite tipove slova, jednostavne i složene i ukrašene, obogaćujući izdanja ukrasnim inicijalima, linijama, vinjetama... Bilo je uobičajeno da svaka stranica ima svoj ukrasni okvir, a luksuzna su izdanja bila opremljena ilustracijama izrađenim u tehnici bakropisa ili bakrotiska. Bakropise su za Trattnerove knjige izrađivali neki od najdarovitijih majstora onoga doba. Johnn Mannsfeld, Martin Weynmann i Leopold Assner su, radeći upravo za Trattnera, po svojim bakropisima postali poznati u cijeloj tadašnjoj Europi. Zanimljivi je spomenuti da Mannsfeldovi bakropisi u knjizi Kaufruf von Wien iz 1775. prikazuju lik Hrvatice koja prodaje luk i Hrvata koji prodaje platno.

U emisiji Poveznice 22.2.2022. od 13:10 donosimo priču u ovom neumornom prosvjetitelju i darovitom poslovnom čovjeku koji je svojim djelovanjem zadužio sve zemlje tadašnje Monarhije, pa tako i Hrvatsku. Gost emisije je prof. dr. Alojz Jembrih, a urednica Irena Plejić Premec.


Prosvjetiteljstvo je naša namjera i plaća, koju sigurno očekujemo, jer će za nekoliko godina lektira dobrih i korisnih knjiga u carsko-kraljevskim zemljama biti posve raširena i donijeti će obilne plodove.

Johann Thomas von Trattner

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici