Hrvatski radio

Prvi program

Pčele

26.05.2022.

16:07

Autor: Hrvatski radio

default error photo

Kad bi sa Zemlje nestalo pčela, za četiri godine nestalo bi i nas ljudi, još je davnih dana upozorio Albert Einstein. Pčele su najvažniji oprašivači u prirodi i vrlo važna karika u lancu našeg opstanka.

Pretpostavlja se da pčele na Zemlji žive preko 80 milijuna godina, a danas ih raspoznajemo oko 20 tisuća vrsta. Pčele oprašuju 70 posto svih usjeva kojima se čovječanstvo hrani i njihovim nestankom na određenom području nestalo bi oko 20.000 biljnih vrsta. Nažalost, zbog klimatskih promjena, pesticida i bolesti sve su više ugrožene i trebaju našu pomoć. Uloga pčelara u tome je velika, a znanje ključno. Dobro to znaju profesori i polaznici inkluzivne pčelarske škole s kojima smo se družili u Županji. A što smo sve doznali poslušajte u emisiji Slušaj kako zemlja diše.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušaj kako zemlja diše

Ekološko edukativna emisija, govori o očuvanju i zaštiti okoliša planeta Zemlje, njezinoj bogatoj biološkoj raznolikosti koju treba sačuvati od svih gospodarskih zahvata u okoliš, posebno kod investicija upitnog okolišnog aspekta.

Poslušajte u Slušaonici