Hrvatski radio

Prvi program

Projekt KOMPATO

03.03.2023.

14:34

Autor: Hrvatski radio

Učenici OŠ Retkovec u Zagrebu

Učenici OŠ Retkovec u Zagrebu

Foto: Ivana Sučić / -

Posjetili smo Osnovnu školu Retkovec u Zagrebu u kojoj se kroz projekt "KOMPATO - Samo skupa možemo sve" razvija suosjećajnost, samosuosjećajnost i empatija kod djece i mladih. Jedna od metoda u radu je i kreativno izražavanje što je u slučaju učenika ove škole u zagrebačkoj Dubravi bilo snimanje spota za pjesmu "Nisi sam brate, nisi sama sestro" koju izvodi bend "Trixy" i Matija Gečević Khan."Bilo nam je zabavno na snimanju spota, svi smo se nekako zbližili i postali bolji jedni prema drugima"  - izjava je većine učenika osnovne škole Retkovec koji su sudjelovali u snimanju spota za pjesmu "Nisi sam brate, nisi sama sestro". Ova kreativna aktivnost u kojoj su sudjelovali učenici je samo dio projekta KOMPATO što na esperantu znači suosjećajnost u kojem sudjeluje nekoliko zagrebačkih škola, ali i udruge i pojedinci kako bi napravili korak više u izgradnji empatičnijeg društva. Socijalna pedagoginja Sonja Burić nam nam je otkrila da je prije više od godinu dana poslala pismo Hrvatskoj udruzi socijalnih pedagoga koje je bio poput apela da se nešto mora poduzeti jer izostaje komunikacija, suosjećanje, ali i samosuosjećanje među djecom i mladima. Strukovne udruge, ali i mnogi drugi su odlučili pružiti podršku u osmišljavanju i provedbi pilot projekta KOMPATO koji se temelji na šest radionica koje će u budućnosti moći provoditi i sve druge osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.


Što su o empatiji naučili učenici u Retkovcu, koliko su suosjećajni prema sebi i kako se gradi empatično društvo - otkrivamo u emisiji Izvan okvira 6. ožujka u 13 sati i 10 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Sigurni na suncu

gošća akademkinja  Mirna Šitum

Emisija

Izvan okvira

Što je cjeloživotno obrazovanje, kako naučiti djecu i mlade životu i koji su problemi učenika, studenata, profesora i znanstvenika govori emisija o obrazovnoj politici, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju - Izvan okvira.

Poslušajte u Slušaonici