Hrvatski radio

Prvi program

Riječke razgledice - Fiumara (Muzej grada Rijeke) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Razglednica Fiumare iz 1897. godine (foto: Muzej grada Rijeke)

Razglednica Fiumare iz 1897. godine (foto: Muzej grada Rijeke)

Foto: - / -

Fiumara je naziv za dio Rijeke koji leži uz obalu nekadašnjeg korita Rječine. Taj je dio grada bio središte brojnih povijesno-političkih zbivanja.

Nekoć je upravo područjem Fiumare prolazila granica koja je dijelila dvije države: Kraljevinu Italiju i Kraljevinu SHS, dijeleći i sam grad na talijansku Rijeku i hrvatski Sušak. 

Jedna od trgovina na obali Fiumare početkom 20. stoljeća bila je upravo prodavaonica razglednica, Cartoleria nakladničke i tiskarske kuće Radici e Tomé.

Mnoge je stanovnike grada preko te granice put vodio svakodnevno, a nerijetko je crta razgraničenja bila ucrtana i na razglednicama iz toga vremena. No, Fiumara je u svojoj povijesti bila i mjesto susreta, žive trgovine i druženja…

Otkrivamo što to razglednica Fiumare iz 1897. godine  govori o  životu toga dijela Rijeke s kraja 19. stoljeća.

 Autorica: Irena Plejić Premec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2019.

 

 

Riječke razglednice - Fiumara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici