Hrvatski radio

Prvi program

Tradicija uređivanja jaslica

23.12.2021.

15:13

Autor: Blanka Jergović

jaslice

jaslice

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Od Košljuna na Krku, Paklene na Šipanu i Komiže na Visu do kontinentalnih gradova, u Hrvatskoj postoji bogata tradicija uređivanja jaslica. O tom simbolu Božića, o povijesti i značenju jaslica u emisiji Drag mi je Platon govori povjesničarka umjetnosti i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Željka Čorak. Prof. Čorak otkriva nam i kakve jaslice ima u svojoj vrijednoj kućnoj zbirci.

Prvi scenski prikaz rođenja Isusa u jaslicama postavio je Franjo Asiški 1223. u Grecciu s volom, magarcem i malim Isusom u betlehemskoj štalici. Taj je običaj postao općeprihvaćen u 16. st., s vrhuncem u baroku.


Akademkinja Željka Čorak povijesničarka je umjetnosti i teoretičarka moderne arhitekture i urbanizma, koja se posebno bavi i pitanjima suvremenoga planiranja i zaštite prostora. Začetnica je sekcije Prijedlog Zagrebačkoga salona. Uz znanstvene radove piše likovne i književne eseje i kritike, prevodi poeziju s francuskoga, talijanskoga i engleskog jezika.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svakog petka od 12:30 do 13:00. . .

Poslušajte u Slušaonici