Hrvatski radio

Prvi program

Veliki problemi s dugoročnim globalnim problemima odredili su moju karijeru i pristup znanosti

20.01.2022.

09:17

Autor: Blanka Jergović

prof.dr. Ilija Čorić

prof.dr. Ilija Čorić

Foto: Ilija Čorić / -

To je riskantno, ali važnije je pokušati riješiti nešto bitno i ne uspjeti, nego ići uhodanim tokom. Istaknuo je to dr. Ilija Čorić, docent na Sveučilištu u Zürichu s kojim u Kulturnom kolokviju razgovara Blanka Jergović.

Nakon Nobelove nagrade za kemiju, koja je prošle godine dodijeljena Benjaminu Listu, kod kojega je doc. Čorić doktorirao, razgovaramo o tome kako se postiže karijera u znanosti, što na nju utječe, gdje ju je najbolje početi i zašto se nakon doktorata kod nobelovca i poslijedoktorskog usavršavanja na sveučilištu Yale, dr. Čorić nije vratio u Hrvatsku, nego se preselio u Švicarsku.


- Prof. List je uvijek naglašavao velike probleme. Poticao nas je da pokušamo razmišljati dalekosežno i da pokušamo riješiti neke važne probleme u znanosti, da uzmemo možda probleme kojima su druge grupe neuspješno pristupile te da tako inovativnim pristupom utječemo na naše područje, kaže to dr. Čorić objašnjavajući da problemi koji u sebi sadržavaju fundamentalna pitanja otvaraju mogućnost rješavanju i drugih neriješenih pitanja u znanosti, kojima on sada pristupa sa svojom istraživačkim grupom u Zürichu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturni kolokvij

Emisija intervjua "jedan na jedan" s nekim od aktivnih sudionika naše kulturne scene, a koji uz pitanja voditelja u studiju odgovara i na već snimljena pitanja kolega s kulturne scene, ljudi iz privatnog života, kritičara, prijatelja.

Poslušajte u Slušaonici