Hrvatski radio

Prvi program

Vinko Uhlik, arhitekt, urbanist i slikar

10.10.2022.

13:09

Autor: HRA

Vinko Uhlik u svom stanu u Središću

Vinko Uhlik u svom stanu u Središću

Foto: Irena Plejić Premec / HRA

Gost emisije U sobi s pogledom jedan je kreatora Novog Zagreba, arhitekt, urbanist i slikar Vinko Uhlik.

Vinko Uhlik projektirao je poslovno-stambene zgrade u nekoliko novozagrebačkih naselja, autor je prepoznatljivih fasada zagrebačkog Zapruđa, izrađivao je urbanističke planove za gradske četvrti u Zagrebu, Zadru i Splitu, kao i za projekt Južni Jadran – da spomenemo samo neke projekte na kojima je radio. No, osim crtaće daske kroz cijeli su mu život suputnici bili i crtaći blok i slikarsko platno. U svojoj knjizi Graditi i slikati grad, zapisat će: "Uvijek sam slikao sa zadovoljstvom i nekom vrstom 'tajne veze' s arhitektonskim ili urbanističkim projektima, kojima sam se u isto vrijeme bavio. Naslikao sam mnogo slika, ali sam relativno malo izlagao. Jednostavno nisam imao dovoljno vremena za pripremanje izložbe jer sam bio neprekidno zauzet projektiranjem, poštujući ugovorene rokove. Ipak, te moje dvije sklonosti, prema slikanju i prema projektiranju, uvijek su bile aktualne. Znalo se dogoditi da sam sliku ponekad 'gradio', ali i obrnuto, sam, osobito urbanističke planove, pomalo 'slikao'”.


O svom životu i radu Vinko Uhlik pripovijeda u emisiji  U sobi s pogledom, koju možete poslušati 8.10.2022. od 11:05 na Prvom Programu Hrvatskoga radija. Autorica emisije je Irena Plejić Premec.

Teško mi je bilo zamisliti pročelja zgrada koje još nisu postojale. Na kraju sam napravio jednu veliku sliku u temperi. Izveo sam ju na blago mondrianovski način, koji je odgovarao Jugomontovoj tehnici. U veliko mjerilu slikao sam temperom i tušem žute, zlatne i tamnosive parapete. Fasadu sam vidio kao veliko platno na kojem ne smije biti nesklada. Zapruđe je na kraju izgledalo svemirski, sve je blještalo zbog aluminija koji je reflektirao sunčevu svjetlost i okolni pejzaž.

Vinko Uhlik, Graditi i slikati grad

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U sobi s pogledom

"U sobi s pogledom" autorski je, novinarski i urednički projekt Nataše Ricijaš Craig. U emisiji gostuju eminentni ljudi iz hrvatskog javnog života - kulture, znanosti, medicine, sporta – koji su svojim zapaženim karijerama, znanjem i kreativnošću utjecali na naše društvo i često ga mijenjali.

Poslušajte u Slušaonici