Hrvatski radio

Prvi program

One su bile prve...

02.09.2022.

12:43

Autor: Irena Plejić Premec

Vozačica automobila s kraja 19. stoljeća

Vozačica automobila s kraja 19. stoljeća

Foto: - / pixabay.com

Svoj put na „muški teren” žene su krčile dugo i mukotrpno. 

U svijetu zapadne kulture, raširena teza o prirodnoj predodređenosti muškaraca i žena za obavljanje određenih poslova koja je podrazumijevala intelektualnu inferiornost žena, dugo je isključivala žene iz sfere obrazovanja i iz pojedinih profesija. 

Najveći korak u osvajanju svojega mjesta javnoj sferi i na tržištu rada žene su napravile izborivši se za pravo na obrazovanje koje im je dugo bilo uskraćivano, ograničavano ili uvjetovano. Tek krajem 19. stoljeća europska će sveučilišta polako otvarati vrata prvim studenticama. Još je sporije išlo probijanje žena na tržištu rada u djelatnosti do tada rezervirane za muškarce. Posebno to vrijedi za područja tehnike i industrije. Jeste li znali da je American Airlines prvu ženu civilnu pilotkinju zaposlio tek 1973.? Imena izumiteljica poput Margaret A.Wilcox koja je izumila autogrijač 1893., ili Emme Lilian Todd koja je 1910. konstruirala avion danas nisu dio općega znanja; zabilježena su tek na marginama povijesti razvoja tehnike. Jeste li znali da je jedna od prvih industrijskih grana u kojoj su se zapošljavala žene bila – rudarstvo? Da je perilica posuđa također ženski izum?

O tome koji su to tehnički izumi donijeli društvene promjene koje će otvoriti ženama dotad zatvorena vrata u javnoj sferi i na tržištu rada, i o pionirkama koje su krčile staze i utirale nove putove novim generacijama žena, govorimo u ciklusu Minijatura za radoznale „One su bile prve”, petkom u 12:23 na Prvom programu Hrvatskoga radija.


 

Redovi hrvatskih automobilista množe se iz dana u dan, a nedavno je među njih stupila i prva žena. Dne 7.travnja 1914. položila je pred zemaljskim strukovnim povjerenstvom za ispitivanje upravljača motornih vozila, gđa. Alma pl. Balley ispit u upravljanju automobila.

Hrvatski automobilni list br.4, 1914.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Minijature za radoznale

Nepoznate činjenice o stvarima i pojavama koje nas okružuju, skrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta znanosti, kulture i prirode... nedostaje još samo - pet minuta vaše pozornosti! Svakoga dana na Prvom programu od 12:23.

Poslušajte u Slušaonici