Hrvatski radio

Prvi program

Pomorska večer slavi 70. rođendan

03.10.2022.

11:07

Autor: Vladimir Šetka/Hrvatski radio

Pomorska večer - 70. rođendan

Pomorska večer - 70. rođendan

Foto: HRT / HRT

Jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskoga radija - Pomorska večer, koju mnogi smatraju kultnom emisijom hrvatskoga etera, u srpnju je napunila 70 godina neprekinutog emitiranja, no s proslavom rođendana pričekalo se do listopada. U Zadru će, 10. listopada, biti održana svečana slavljenička emisija. Emitirat će se s broda uz video prijenos na društvenim mrežama. 

Legendarna emisija prvi je put emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb (08.07.1952.), a njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.


- Ja sam se na tom putovanju upoznao s mornarima. I možete zamisliti kada brod pristane u luku i dođe njihov opskrbljivač i donese poštu. I onda neki dobiju pismo, a druga polovica ništa. I onda vidite razočaranost kod tih mornara koji nisu dobili pismo i vijesti od svoje kuće. Meni je tada sinula ideja ne bi li radio mogao povezati te ljude s njihovim obiteljima. Zamisao je bila da oni pišu radiju, a mi čitamo te njihove pozdrave.


I tako je sve počelo, prisjetio se prije više od 25 godina u našem programu Knezoci. Unatoč početnoj skepsi nadređenih nakon četiri-pet emisija pokazalo se da je emisija polučila nevjerojatan uspjeh.


Bili smo doslovno bombardirani pismima moranara koje su slali iz svih luka svijeta. Slale su i njihove obitelji, tako da nismo mogli sve ni pročitati u jednoj emisiji, prisjetio se Knezoci.


Poslušajte kako o emisiji Pomorska večer govori dubrovački kapetan Marijan Maro Brajac koji piše i male novele iz života pomoraca.

Marijan Maro Brajac, kapetan iz Dubrovnika

Emisija se na početku emitirala od 18:30, a ljeti od 20 i trajala je sat vremena. Emisiju je kasnije preuzeo Zvonimir Bukovina i trajanje produžio na dva sata. Promijenio je i ime emisije u Pomorsku večer koja se i danas tako zove. Dvadeset godina emisiju su vodili legendarni spikeri Radio Zagreba Valika Šverer i Ljubo Jelčić.


Sedamdesetih godina prošloga stoljeća Pomorska večer počela se emitirati iz regionalnih centara - Radio Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Pule. Početkom devedesetih emitiranje je produljeno na četiri sata. Pomorska večer emitirala se bez prekida i tijekom Domovinskoga rata, iako u otežanim uvjetima. Jedno kratko vrijeme "dubrovačku" smjenu radili su kolege s Radio Rijeke, jer je tijekom bombardiranja bio oštećen odašiljač na Srđu.


Kasnije je urednica Božica Đurđević magnetofonske vrpce brodovima Jadrolinije slala kolegici Branki Malnar u Rijeku, odakle su se snimljeni materijali emitirali.


Iako su nove tehnologije promijenile dosta toga, još ima onih koji žele pozdraviti nekoga svoga na moru. Uz priče naših pomoraca i probleme koji ih prate, emisija obrađuje najšire teme iz pomorstva, te donosi priče o ljudima s mora i na moru.


Pomorska večer jednako je slušana u priobalju, kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama prisutna je i u domovima naših iseljenika.

Galerija
Pomorska večer - Večernjakova ruža, Foto: iz arhive Pomorske večeri/-
Pomorska večer - proslava 65. rođendana emisije, Foto: iz arhive Pomorske večeri/-priznanje Udruge hrvatskih brodara Mare Nostrum 2022. godine, Foto: iz arhive Pomorske večeri/-

Emisija Pomorska večer nagrađena je s više priznanja i nagrada - nagradom HHO-a 2015. godine u povodu Dana ljudskih prava, Plavom vrpcom Vjesnika koju dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske 2016. godine. Već iduće godine čitatelji Večernjeg lista Pomorsku večer su proglasili najboljom radijskom emisijom u Hrvatskoj dodijelivši Večernjakovu ružu. Ranije je emisija dobila i priznanje tadašnjega Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za promicanje pomorske kulture. Posljednje u nizu bilo je priznanje Udruge hrvatskih brodara Mare Nostrum 2022. godine.


Pomorsku večer uređuju s Radio Dubrovnika Božica Đurđević, Radio Splita Zoran Vukičević, Radio Zadra Vladimir Šetka, Radio Rijeke Iva Črnjar Ivančan i Vedrana Pavlović Lisica te iz Radio Pule Dorina Tikvicki.

Galerija
Zoran Vukičević - Pomorska večer, Foto: Hrvatski radio/HRT
Dorina Tikvicki - Pomorska večer, Foto: Hrvatski radio/HRTBožica Đurđević - Pomorska večer, Foto: Hrvatski radio/HRTVladimir Šetka - Pomorska večer, Foto: Hrvatski radio/HRTVedrana Lisica Pavlović - Pomorska večer, Foto: Hrvatski radio/HRT

Osim na regionalnim radijskim postajama, Pomorska večer emitira se i na 1. programu Hrvatskoga radija, međunarodnom kanalu Glas Hrvatske, naknadno se može poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija, na multimedijskoj platformi HRTi, a odnedavno se sažetak emisije može poslušati preko Google i Apple podcast aplikacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Pomorska večer

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more. U sklopu emisije su i snimljeni pozdravi pomorcima. Pomorska večer je dobitnik nagrade HHO-a 2015. godinu u povodu Dana ljudskih prava.

Poslušajte u Slušaonici