Hrvatski radio

Prvi program

Djeca u akciji

13.03.2023.

12:48

Autor: HRT

obrazovanje

obrazovanje

Foto: DND Opatija / DND Opatija

Vrijeme utrošeno na djecu građenje je sigurne budućnosti! To je samo jedan moto u cijelom nizu misli i aktivnosti koje provodi DND Opatija u svom zalaganje za bolji položaj djece u društvu i zaštitu dječjih prava te  nastojanju da se stvore jednake mogućnosti za svu djecu. 

U okviru EU projekta „Pokrenimo kotačić u zajednici – osnaživanje lokalne zajednice za kvalitetniju dječju participaciju Društvo „Naša djeca“ Opatija organiziralo je lokalnu inicijativu „Djeca u akciji“. 


Aktivnost „Djeca u akciji“ odnosi se na osmišljavanje i provedbu lokalnih inicijativa i volonterskih aktivnosti s djecom kojima će se promovirati aktivno građanstvo, povećati vidljivost djece izravnim uključivanjem u aktivnosti zajednice te postići prepoznavanje i razumijevanje djece kao aktivnih građana.


U okviru akcije, djeca volonteri su uz pratnju odraslih volontera DND-a Opatija, krenuli od gradske vijećnice Grada Opatije, a nastavili šetnjom kroz Opatiju do dječjeg igrališta Ičići te putem građanima dijelili promidžbene materijale vezane uz projekt i materijale o važnosti zaštite okoliša.


Zatim su s učenicima iz produženog boravka PŠ Ičići igrali grupne igre na plaži kojima su im htjeli ukazati na važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i boravka na svježem zraku.


U sklopu EU projekta “Pokrenimo kotačić u zajednici – osnaživanje lokalne zajednice za kvalitetniju dječju participaciju” objavljen je i web priručnik o dječjoj participaciji.


Svrha izrade web priručnika je približavanje opatijskog modela dječje participacije ostalim gradovima i općinama (osnovnim DND I DGV), a možete ga naći pod nazivom “DJEČJE GRADSKO VIJEĆE GRADA OPATIJA – PRIMJENA DJEČJE PARTICIPACIJE U LOKALNOJ ZAJEDNICI” na stranicama DND Opatija:


https://djecja-prava.dnd-opatija.hr/projekti/pokrenimo-kotacic-u-zajednici/Kako je prošla aktivnost „Djeca u akciji“ poslušajte u emisiji 'Umijeće odrastanja' u ponedjeljak, 13. ožujka, od 12:30

obrazovanje

obrazovanje

Foto: DND Opatija / DND OPatija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umijeće odrastanja

Biti roditelj, najteža je uloga koju nam je život dodijelio. Prihvatimo li je ozbiljno, tada nam se svakodnevno pitanja nameću sama – jesmo li dobro postupili, hoćemo li donijeti ispravnu odluku, što je za naše dijete najbolje? Ova pitanja postavljaju si i svi drugi koji rade s djecom i za njih – odgajatelji, učitelji, liječnici, psiholozi, defektolozi, sociolozi… a njima se pridružujemo i mi, novinari.

Poslušajte u Slušaonici