Hrvatski radio

Prvi program

Adrenalin na kvadrat

24.03.2023.

13:24

Autor: HRA

Jadranka Nišević - Deep Dive Dubai

Jadranka Nišević - Deep Dive Dubai

Foto: Jadranka Nišević / privatni album

U ovotjednoj epizodi radijske emisije u kojoj autori iz odjela Djeca, mladi, obrazovanje i znanost Hrvatskoga radija predstavljaju zanimljiva odredišta, putovanja i putnike ponudili smo možda do sada najveću dozu adrenalina koncentriranu u samo tridesetak minuta: u razgovoru o izazovima dviju prijateljica bilo je riječi o motociklizmu, ronjenju, skijanju, jahanju i skakanju s padobranom!

Moje najdraže kartice one su o položenom ronilačkom tečaju, tečaju za sommeliere ili tečaju jahanja! - otprilike tako priču o svojim uzbudljivim hobijima u emisiji "Put pod noge" započela je voditeljica Hrvatskoga radija - Radija Pula Jadranka Nišević. U svim sportovima kojima se bavi, dodala je, iako neki izgledaju kao da si u njima sam, imaš nekoga uza sebe i svaki se sastoji od brifinga (pripreme) i debrifinga u kojem se svi opuste i razgovaraju o tome što su doživjeli.

Jadrankin najdublji zaron bio je u kontroliranim uvjetima ronilačkog kompleksa Deep Dive Dubai čija jama doseže i pedeset metara dubine: za razliku od morskih prostranstava u kojima je ronila (i koja donose svoje opasnosti), u ovoj ju je ronilačkoj atrakciji pogled u usku rupu, naizgled bez dna, najprije malo i zabrinuo. Ipak, hrabro je nastavila i s tom avanturom i ubrzo u podvodnom svijetu, kao što se može vidjeti i na ovdje priloženim fotografijama, prebirala po knjigama, vozila podvodni motor, igrala stolni nogomet i šah!

Roniti je naučila sa svojom prijateljicom iz djetinjstva, Dianom Ristić Đurđević, kojoj je sada i vjenčana kuma. Tečaj ronjenja bio je, naime, prvi od mnogih idućih brojnih izazova koje su si darivale za rođendane. Među tim izazovima bio je, primjerice, i skok s padobranom (Jadranki se više svidio slobodni pad, a Diani lagana plovidba nakon što se padobran otvorio), a sada planiraju putopisno putovanje na motociklima. Za potrebe emisije Put pod noge Dianu smo izazvali da bude - džoker zovi.


U emisiji, i dalje dostupnoj u sklopu stranice Puta pod noge u radijskoj internetskoj slušaonici, može se saznati i što može iznervirati dupine, jesu li opasniji morski psi ili raže, koliko je dugačka skijaška staza u pustinjskim i vrućim Ujedinjenim Arapskim Emiratima i čime su zapravo vezani jahač i njegov konj.

Od dvije lokacije koje bi na svakom mjestu na koje se doputuje trebalo posjetiti da se na pravi način uđe u njegovu bit (groblje i tržnicu!), na kraju epizode Adrenalin na kvadrat još se jednom ističe jedna, i to preko savjeta da se uživa u putovanjima, kušajući svugdje neki lokalni gastronomski specijalitet: možda nam se ne svidi (kao što se i nekom posjetitelju koji je iz daleka došao posjetiti nas ne mora sviđati nešto iz naše kuhinje), ali to će pomoći u smještanju sjećanja u podsvijest i u razumijevanju da nas ima toliko različitih!

 

Galerija
Jadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni album
Jadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević - Deep Dive Dubai, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević i Diana Ristić Đurđević, Foto: Jadranka Nišević/privatni albumJadranka Nišević i Diana Ristić Đurđević, Foto: Jadranka Nišević/privatni album

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici