Hrvatski radio

Prvi program

Put pod noge u Gruziji i Armeniji

15.12.2022.

13:00

Autor: HRA/Darko Polšek

default error photo

U emisiji "Put pod noge" od 15. prosinca emitiran je prvi dio priče o putovanju Gruzijom i Armenijom redovnog profesora sociologije na studiju antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Darka Polšeka.

Riječ je o jedanaestodnevnom obiteljskom putovanju iz 2019. godine, u ovoj prilici prepričanom za redovnu putopisnu emisiju Put pod noge Prvoga programa Hrvatskoga radija, u kojoj autori HRT-ovog radijskog odjela Djeca, mladi, obrazovanje i znanost svakog tjedna četvrtkom od 12.30 predstavljaju zanimljivo putovanje, odredište ili putnika: na stranici emisije u sklopu radijske internetske slušaonice tako su trenutačno, primjerice, u ponudi nedavno emitirane epizode o manjim ili većim domaćim lokacijama vrijednima posjeta (Žminj, Dugo Selo, Rastušje, geopark na Rabu ili Nacionalni park Mljet...), o pristupima putovanju (pisanje o kršu, kako pisati putopis...), ali i o nekim egzotičnijim lokacijama (Irak, Jordan, sada i Gruzija i Armenija...), pa čak i svemirskim izletima (putevi asteroida).


U prvoj od dvije epizode o putovanju Gruzijom i Armenijom prof. dr. sc. Darko Polšek govori o početnom problemu zbog kojeg je trebalo mijenjati dolazišnu zračnu luku (i sletjeti u Armeniju umjesto u Gruziju), praktičnom taksi prijevozu do Tbilisija koji je rezultirao i nepredviđenim posjetima armenskim samostanima Hagpat i Sanahin, o nečekivanom smještaju u muzeju jednog od najpoznatijih gruzijskih modernističkih pisaca i tri gruzijska izleta ("na sjever, istok i zapad"). Oni su uključivali posjet Goriju (najpoznatijem po rodnoj kući Josifa Visarionoviča Džugašvilija), pitoresknom nalazištu Uplistsikhe i trima kršćanskim središtima. Epizodu završavamo posjetom vinskom području Kakheti (Gruzija je, uostalom, pradomovina svakog današnjeg vina) i gradu Telaviju u kojem se održava i svjetski poznati festival klasične glazbe.


Od mnogih zanimljivosti iz druge epizode (22. prosinca), koju počinjemo muzejima i crkvama Tbilisija, ali u njoj većinom putujemo Armenijom, izdvojimo groblje kačkara, put do samostana Tatev (koji uključuje i "armenski Stonehange" i vožnju najdužom žičarom) te nekoliko dana Erevana.


U obje epizode prof. Polšek uspoređuje kulturne i druge prilike obje zemlje, tumačeći i povijesne okolnosti današnjih tamošnjih političkih prilika.


Dok slušate emisije pogledajte i ovdje priloženi izbor fotografija s toga putovanja, iz privatne arhive prof. Polšeka!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici

Od istog autora