Hrvatski radio

Prvi program

Aktivni, kreativni, uključeni i sretni stariji ljudi kroz sport, rekreaciju, učenje jezika i razne edukacije

11.01.2022.

14:30

Autor: Aleksandra Funes

Urednica Aleksandra Funes i gost ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava

Urednica Aleksandra Funes i gost ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava

Foto: Jasminka Sarić / Hrvatski radio

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, najveća i jedna od najstarijih organizacija Crvenog križa u Hrvatskoj, u suradnji s partnerima provodi tri sveobuhvatna projekta usmjerena povećanju kvalitete socijalnih usluga i uključenosti ranjivih skupina društva u sportske, kreativne i obrazovne aktivnosti. Projekti obuhvaćaju programe za djecu i odrasle osobe s invaliditetom, mlade beskućnike te osobe starije životne dobi, a svrha im je osnažiti ranjive društvene skupine, reintegrirati ih u zajednicu i osposobiti za samostalan život, te povezati relevantne ustanove s nevladinim organizacijama u području pružanja usluga u zajednici. 


Za tri projekta, koji će svojim djelovanjem obuhvatiti više od 800 korisnika i njihovih obitelji, osigurano je gotovo 7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

 

Jedan od projekata namijenjen starijim ljudima je projekt AKUS (Aktivni, kreativni, uključeni, sretni) kojega Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi u partnerstvu s Domom za starije osobe Sveta Ana Zagreb. 


Projekt traje već godinu dana, a obuhvatit će više od 500 umirovljenika kroz ukupno 1140 termina u kojima su programi sporta i rekreacije, učenja engleskog i njemačkog jezika, edukacije o zdravom životu, kreativne tj maketarske radionice. 


 Korisnici starije životne dobi, u sklopu projekta AKUS izrađuju maketu Abrahama Lincolna koju će svečano uručiti Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj. Svrha aktivnosti je poboljšati socijalne, emocionalne, kognitivne i kreativne vještine te psihofizičko zdravstveno stanje umirovljenika te njihovu veću aktivnost i uključenost u zajednicu.


U emisiji Treća dob o aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Zagreb govorio je njegov ravnatelj Petar Penava.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.