Hrvatski radio

Prvi program

GERIJATRIJA – medicina starije dobi

05.04.2022.

15:43

Autor: Aleksandra Funes

Stariji ljudi

Stariji ljudi

Foto: Katarzyna Grabowska / Unsplash photos

Svaki čovjek drugačije stari - starenje nije bolest već fiziološki, individualan proces koji kod svakog pojedinca različito napreduje. Stariju dob nije lako s preciznošću definirati – prema još uvijek važećim definicijama starost počinje sa 65 godina života. No, je li baš tako – pitanje je koje zadnjih više od desetljeća postavlja struka – od liječnika, psihologa, sociologa…. Sve više je onih koji smatraju da tu granicu treba pomaknuti pa i za desetljeće. 


Starenje i starost razlikuju se prema tome što je starenje progresivni stalan i postupan proces smanjenja strukture i funkcije organa i organskih sustava, dok je starost određeno životno razdoblje povezano s kronološkom dobi.


Promjene koje se u starosti javljaju su:


Biološke: usporavanje i opadanje u funkcijama organizma tijekom vremena, Psihološke: promjene u psihičkim funkcijama i prilagodba ličnosti na starenje, Socijalne: promjene u odnosu pojedinca koji stari i društva u kojem živi. Biološka i kronološka dob nisu istoznačnice i s medicinskog stajališta velika je mogućnost preventivnim mjerama utjecati, na biološku dob pojedinca. No, ne treba smetnuti s uma da starije osobe imaju drugačije, složenije zdravstvene potrebe. 


Poremećaj u jednom dovodi do slabljenja drugog organskog sustava, te ubrzano propadaju oba, a kao posljedica javlja se invalidnost, potreba za tuđom pomoći i njegom, a bez pravodobne intervencije i smrt. Gerijetrija – grana je medicine koja se trajno razvija, ima brojne posebnosti o kojima treba voditi računa te dijagnostiku kao i način liječenja, prilagoditi organizmu starije osobe. 


Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju osnovano je prije više od 35 godina i tijekom cijelog tog razdoblja u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja provodi edukacije, tribine, stručne skupove i projekte kojima je svrha promicanje i zaštita zdravlja starijih osoba. Predsjednica društva od listopada prošle godine je doc. prim. dr. sc. Tajana Pavić, gastroenterologinja u KB Sestre milosrdnice. O važnosti gerijatrije kao posebne grane medicine te o Društvu kojem je na čelu govorila je u našoj emisiji Treća dob.prim. Tajana Pavić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.