Hrvatski radio

Prvi program

Iako su petarde zabranjene, prosinac u Hrvatskoj ne može proći bez njih

16.12.2021.

11:07

Autor: Miruna Kastratović

Mačka na prozoru

Mačka na prozoru

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

Petarde su u Hrvatskoj od 1. siječnja u potpunosti zabranjene, ne mogu se kupiti niti se smiju posjedovati. Peticiju protiv držanja pasa na lancu potpisalo je dosad 57 tisuća ljudi. Svake godine u Hrvatskoj se napusti više od 10 tisuća pasa i mačaka. U Istima i različitima o svemu govore Luka Oman iz Prijatelja životinja i Nikola Turkalj iz Sektora inspekcijskih poslova u ravnateljstvu civilne zaštite. 

Ravnateljstvo civilne zaštite poslalo je policijskim upravama uputu prema kojoj građani mogu njima predati zabranjenu pirotehniku, a inspektori ravnateljstva civilne zaštite pojačano će pratiti prodajna mjesta.

U zakonu trenutno piše da je zabranjeno "stalno" držati psa na lancu, pa je trenutno na komunalnom redaru da uoči ili procijeni je li taj pas doista stalno na lancu.

 S prosinačkim danima kao i svake godine, počelo je i pucanje iako su od ove godine petarde i redenici f2 i f3 potpuno zabranjeni. Naime, Izmjenama zakona o eksplozivnim sredstvima koje su u primjeni od 2. siječnja ove godine, prodaja, nabava, posjedovanje i upotreba tih kategorija pirotehnike za osobne potrebe u potpunosti su zabranjeni. Za potpunu zabranu zalagali su se u udruzi Prijatelji životinja, a inicijativa je dobila veliku podršku javnosti, stručnjaka i institucija.


 Iz policije podsjećaju kako su kazne za građane prilično visoke i to od 5 do 15 tisuća kuna. Kampanju Prijatelja životinja za zabranu pirotehnike široko su podržale ne samo pojedine osobe, nego i udruge, institucije i ministarstva. Također više od 80 posto ljudi od anketiranih u Hrvatskoj izjasnilo se za zabranu držanja pasa na lancu. Peticijom je prikupljeno više od 57 tisuća potpisa, a ministarstvo poljoprivrede najavilo je zakonske izmjene iduće godine. 


 Peticija se može potpisati i za strože kažnjavanje napuštanja životinja jer se u Hrvatskoj, prema službenim podacima skloništa, napusti više od 10 tisuća pasa i mačaka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Isti i različiti

Emisija promovira jednakost kao načelo i različitost kao bogatstvo. U Istima i različitima svake srijede navečer govorimo i progovaramo o društvenim pojavnostima i problemima, te štitimo i zagovaramo marginalizirane i zanemarene skupine u društvu.

Poslušajte u Slušaonici