Hrvatski radio

Prvi program

Kakve su naše šume?

09.03.2022.

11:41

Autor: Maja Antonić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvatska već više od 100 godina dobro raspolaže šumama pa se može reći da zadovoljavamo ekonomski, ekološki i društveni značaj. Modelom gospodarenja to smo posložili, a da je tomu tako govore podaci iz knjige - Prva nacionalna inventura šuma Hrvatske koja je objavljena prije desetak godina.

Ta knjiga jedan je od rezultata inventure šuma, terenski rad trajao je 3 godine i ona bi mogla biti osnova za planiranje šumskim površinama. A podaci su više nego dobri.

U Hrvatskoj ima više od dvije milijarde 800 milijuna stabala, u šumama rastu 94 vrste drveća, šume vežu 640 milijuna tona ugljika u državi. Imamo 33 milijuna kubika suhe mrtve tvari u šumama, sječu od 8,4 milijuna kubika uz prirast drvne mase od 12 milijuna, što znači da imamo održiv model gospodarenja šumama.

Prirodne vrste su klimatski najpogodnije. Svako stablo ima svoju gljivu, pticu i zato imamo takvu bioraznolikost u zemlji.


- Sad je važno napraviti novu inventuru naših šuma, kako bismo vidjeli što se promijenilo u ovih 10 godina, rekao je to predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, magistar Zdenko Bogović u emisiji Eko radar posvećenoj Danu šuma koji se obilježava 21. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Eko radar

Emisija se bavi zaštitom okoliša i prirode, održivim razvojem, zelenim gospodarstvom i zelenom energijom. Cilj je promovirati održivi razvoj, educirati javnost i sudjelovati u odlučivanju o okolišu u skladu s Arhuskom konvencijom.

Poslušajte u Slušaonici