Hrvatski radio

Prvi program

Mjesec svjesnosti o raku debeloga crijeva

14.03.2023.

14:56

Autor: Sandra Erak

Prevencija raka debelog crijeva

Prevencija raka debelog crijeva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Drugi smo u Europskoj uniji po smrtnosti od raka debelog crijeva. Svaki dan se otkrije između 9 i 10 novih slučajeva, a umre čak 6 osoba. Najčešće je to sijelo zloćudnoga tumora od kojega obolijevaju osobe starije od 50 godina. Svaka smrt od raka debeloga crijeva je nepotrebna, jer se ranim otkrivanjem bolest može spriječiti i izliječiti. No kod nas odziv na pregled koji može značiti život je tek od  25 do 33 posto. Kako promijeniti negativne trendove ? Motivirati građane na preglede ? Možemo li bolje? Ožujak je mjesec svjesnosti o borbi protiv raka debeloga crijeva i to je bila tema emisije. Gosti su bili koordinatorica Nacionalnoga programa za rani probir raka debeloga crijeva iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i redovita profesorica na zagrebačkome Medicinskome fakultetu  prof.dr. sc. Nataša Antoljak, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju ,hepatologiju i kliničku prehranu KB Dubrava i predsjednik Hrvatskoga gastroenterološkoga društva prof. dr. sc. Ivica Grgurević, doc. dr. sc. Petar Matošević sa Zavoda za onkološku kirurgiju KBC Zagreb i specijalist onkologije i radioterapije dr. sc. Davor Kust iz Kliničko bolničkoga centra Sestre milosrdnice. Rak što se prije otkrije, veće su mogućnosti izlječenja istaknuo je prof. Grgurević .


prof.dr.sc.Ivica Grgurević

prof.dr.sc.Ivica Grgurević

Foto: sandra Erak / Sandra Erak

Ako otkrijete rak debeloga crijeva u fazi kada je ograničen na debelo crijevo, izlječenje je 90 posto, ako se proširio u okolinu tada je 70 posto, a ako se proširio dalje po organizmu tada je izlječenje 15 posto .

prof. dr. sc. Ivica Grgurević

porf.Grgurević

Za četvrti  ciklus koji je završio 2021.  odaziv na pozivno pismo je bio u prosjeku  33%, dok je udio osoba koje su pregledane na okultnu krv u stolici 25%.  Unatoč tome, prema EHIS istraživanju iz 2019. godine, Hrvatska je u sredini ljestvice postotka pregledanih osoba među državama Europske unije  a zanimljivo je da je više naših sugrađana pregledano nego u npr. Švedskoj, Finskoj ili Velikoj Britaniji rekla je prof.dr.sc. Nataša Antoljak, koja objašnjava kako postupiti po primitku poziva iz Nacionalnoga programa ranog probira na rak debeloga crijeva.

prof.dr.sc. Nataša Antoljak

prof.dr.sc. Nataša Antoljak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

dr.Nataša Antoljak

Često ljudi kada dođu u kasnijoj fazi bolesti onkologu kažu da ih  ništa nije boljelo, i da ništa nisu primijetili . Mali polip ili karcinom stoji unutar stijenke i osoba to ni ne može  primijetiti objasnio  je onkolog dr.sc.Davor Kust i baš zato je važno raditi rani probir i ići na preglede.


Kada se simptomi pojave , bolest je već uznapredovala. Nasljedni tumora čine i manje od 10 posto raka debelog crijeva , mit je da su maligne bolesti nasljedne .To nije točno.

dr.sc.Kust

dr.sc.Davor Kust

dr.sc.Davor Kust

Foto: Hrvatski radio / Hrvatski radio

dr.Kust

Mora postojati način probira bolesnika za anesteziju kod kolonoskopije, jer nemamo neograničene resurse.

doc. dr. sc. Petar Matošević

doc.dr.Petar Matošević

doc.dr.Petar Matošević

Foto: Sandar Erak / Hrvatski radio

Za mnoge su pacijente dijagnostičke pretrage poput kolonoskopije ponajprije neugodne, a potom i bolne. Zašto se ne može dobiti anestezija govori doc. dr. Petar Matošević koji ističe i da nema liste čekanja za operacije kada se utvrdi karcinom debeloga crijeva. 

doc.dr.Matošević

ekipa Izaberi zdravlje

ekipa Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U emisiji Izaberi zdravlje najavili smo i oportunistički probir, pored postojećega nacionalnoga, koji bi bio usmjeren na osobe s višim rizikom i u to bi bili uključeni i obiteljski liječnici. Primjerice, osobe čiji je krvni srodnik obolio od raka debelog crijeva u dobi 60 godina, treba kolonoskopiju obaviti deset godina ranije. Obiteljski liječnici bi ga o tome trebali obavijestiti i motivirati za dijagnostičke preglede.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici