Hrvatski radio

Prvi program

Zdravstvena reforma - iz perspektive poslodavaca u zdravstvu

11.10.2022.

15:15

Autor: Hrvatski radio

Ljudi

Ljudi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kroz zdravstvenu reformu iz perspektive ravnatelja bolnica i domova zdravlja, vodiči su nam u emisiji Izaberi zdravlje bili direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa.


Održiv zdravstveni sustav sa pacijentom u središtu – vodilja je u zdravstvenoj reformi, koju je prvi puta nešto detaljnije predstavio ministar zdravstva Vili Beroš na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu, koji je okupio nekoliko stotina zdravstvenih djelatnika u Vodicama. Aktualna reforma zdravstva podijeljena je u tri faze. Prva faza trebala bi završiti krajem ove godine donošenjem izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. 


Slijedi donošenje nove Mreže javno zdravstvene službe i novi Plan i program mjera zdravstvene zaštite. Planira se i nova Odluka o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite. Time bi se implementirao novi model plaćanja zdravstvenih ustanova. Predstavio je reformske smjerove ministar Beroš kojima bi se krenulo u korjenite promjene sustava nesklonog reformama.
ministar Vili Beroš

ministar Vili Beroš

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

ministar Beroš

Pacijent je bio i u svim dosadašnjim pokušajima reforme, komentirao nam je najavljene reformske mjere iz perspektive pacijenta predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina, zadovoljan je za sad jedino najavom preventivnih sistematskih pregleda u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Konsenzus oko mjera tek treba postići, no postoji suglasnost svih da je nužna cjelovita reforma. U emisiji smo čuli i mišljenja ravnateljice Opće bolnice Gospić Sandre Čubelići ravnateljice Opće bolnice Pula Irene Hrstić.


Reformskim mjerama pokušat će se ojačati uloge domova zdravlja. Svaka bi županija trebala imati jedan dom zdravlja, a Grad Zagreb najmanje tri, kao i do sada. To bi značilo smanjivanje njihova broja sa 49 na 23. U domovima zdravlja trebali bi se obavljati I specijalistički pregledi. Dobre su to vijesti za ravnatelja Doma zdravlja Zagreb Centar dr. Inu Protrku koji ponovno ističe nužnost rasterećenja od administrativnih birokratskih poslova.Ino Protrka

Sandra Čubelić

Dok su poznati obrisi Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o drugom ključnom zakonu na kojemu počiva reforma, Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, ne zna se gotovo ništa. Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić ustvrdio je da neće biti skupljeg zdravstvenog osiguranja, niti smanjenja prava, a najavio je i mogućnost povećanje participacija, te redovit dotok novca iz proračuna.


Neće se zatvarati bolnice, ali je nužna njihova reorganizacija, poručuje ministar Beroš. Između ostaloga, planira se jedna opća bolnica u županiji, što znači da se više u svakoj bolnici ne bi obavljali svi pregledi kao do sada, već bi se bolnice odredile za neka područja. Na najave prijenosa osnivačkih prava općih bolnica na državu reagirao je župan dubrovačko neretvanske županije Nikola Dobroslavić koji je objasnio zašto mu je neprihvatljiv prijenos osnivačkih prava općih bolnica na državu.Jurković i Rađa

Dobroslavić,Nikola

O novoj Nacionalnoj dječjoj bolnici u budućoj zdravstvenoj strategiji govorio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj i predsjednik UPUZ-a prof. Goran Roić. Za učinkovitost provedbe reformskih mjera nužna je informatizacija sustava, akreditacija zdravstvenih ustanova, sustavno praćenje zdravstvenih ishoda i parametara kvalitete, te sigurnosti pacijenata. Preduvjet svemu je politički konsenzus, ali i odvažnost i volja za oštre i nepopularne mjere u sustavu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici