U Ruralnom poduzetničkom inkubatoru Krka u Kistanjama održana je dvodnevna gastro manifestacija Taste like Kistanje – Buša na p'jatu. Uz masterclass chefova Davida Skoke i Mate Sučića, na programu je i degustacija jela pripremljenih s mesom buše.
08.06.2024.
13:31
Autor: scokaric
Buša na pjatu
Foto: scokaric / HRT
U Ruralnom poduzetničkom inkubatoru Krka u Kistanjama održana je dvodnevna gastro manifestacija Taste like Kistanje – Buša na p'jatu. Uz masterclass chefova Davida Skoke i Mate Sučića, na programu je i degustacija jela pripremljenih s mesom buše.
Uzgoj hrvatske izvorne i zaštićene pasmine buše, koja je prije sedamdesetak godina bila pred izumiranjem, u stalnom je porastu. Zahvaljujući državnim poticajima, u zadnjih devet godina broj goveda je s 538 porastao na više od 4 tisuće. Damir Tišum iz Ivoševaca ima stotinjak grla buše.
Stočar Damir Tišum
Meso malog, žilavog goveda, koje je prilagođeno krškim krajevima, jedinstveni je gastronomski doživljaj, istaknuo je šef David Skoko. Riječ je o namirnici iznimne kvalitete.
Chef David Skoko
Među polaznicima masterclassa bili su i učenici Srednje strukovne škole kralja Zvonimira. Mate Stojak ide u prvi razred, smjer kuhar. Na radionici je stekao korisno iskustvo i naučio tajne zanata.
Učenik Matej Stojak
Za dobru kapljicu autohtonog vina koje se uspješno ljubi s jelima od buše, bio je zadužen sommelier Marko Šram.
Sommelier Marko Šram
Dvodnevnu gastro manifestaciju Taste like Kistanje – Buša na pjatu organizirala je Šibensko-kninska županija, u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom i Općinom Kistanje. Župan Marko Jelić istaknuo je ekonomski, ali i ekološki aspekt važnosti očuvanja autohtonih vrsta.
Župan dr. Marko Jelić
Ovo je prva javna manifestacija ove vrste u Kistanjama, a cilj je potaknuti uzgoj buše u zaleđu Šibensko-kninske županije. Gastronomska valorizacija prilika je za povezivanje unutrašnjosti i priobalja, dodala je direktorica Inkubatora Krka Kistanje Branka Ivanović. Inicijativu je prihvatio i chef Mate Sučić.
Direktorica Inkubatora Branka Ivanović i chef Mate Sučić
Dvodnevna manifestacija završila je prezentacijom jela od buše na Eko tržnici u Kistanjama gdje su svoje proizvode izložili i lokalni OPG-ovi.



Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI