Hrvatski radio

Radio Osijek

49. Vinkovačke jeseni donose novine

17.07.2014.

12:19

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnje se 49. Vinkovačke jeseni od 12. do 21. rujna održavaju na temu "Široka je slavonska livada". U tijeku su završne pripreme, a brojne novosti uvertira su u jubilarno, 50. izdanje najveće hrvatske manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine, izvijestili su na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić i tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković.

„I ove se godine u sklopu manifestacije održava više od 50 različitih priredaba. Očekujemo preko 8000 sudionika, samo u nedjeljnom mimohodu sudjelovat će 3500 folkloraša. U organizacijskom smislu pripreme su gotove, trenutno se bavimo marketinškim aktivnostima i završnim detaljima kako bi manifestacija zablistala u punom sjaju“, najavio je gradonačelnik Karlić.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni donose novost – Folklorne će se večeri održati u pješačkoj zoni na Trg bana Šokčevića, gdje će se održati i sve ostale priredbe.

Šokački divani, koji se održavaju nakon Svečanog otvorenja u petak 19. rujna, trebao bi se održati pred nešto manjom publikom, pred približno tisuću ljudi, ističe Karlić. Mjesto još nije određeno, ali se razmišlja da Divani budu na nekom od posebno uređenih slavonskih stanova u Vinkovcima. „Cilj je stvoriti pravi ugođaj Divana s brojnim sadržajima poput pečenja rakije, šarana na rašljama pa i običaja svinjokolje i sve to u posebno uređenom prostoru slavonskih „stanova“ kako bi posjetitelji dobili potpuni doživljaj Slavonije. Nadamo se kako će ove promjene dodatno oplemeniti manifestaciju i vratiti je njenziim korijenima“, kaže je gradonačelnik.

„Spremni smo za 49. Vinkovačke jeseni i pozivamo sve koji žele biti dio programa manifestacije da nam se jave kako bismo sve sadržaje na vrijeme uvrstili u naše promotivne materijale koje ćemo posjetiteljima, kojih se i ove godine u našem gradu očekuje preko stotinu tisuća, u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Vinkovaca dijeliti na info štandu,“ naglasio je Stjepan Đurković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.