Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodjelom "Zlatnog šlepa" završen VFF

30.08.2014.

22:08

Autor: Iva Fijala/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodjelom nagrada "Zlatni šlep" večeras je zatvoren 8. Vukovar film festival.Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film "Overdose - Utrka za snom" redatelja Gabora Ferenczija. "Zlatni šlep" za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu "Moj vodič" redatelja Barnabasa Totha, a kao najbolji igrani film 8.Vukovar Film Festivala nagrađen je hrvatski film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića, u produkciji Hrvatske radio televizije.

Žiri, u kojem su bili slovenska glumica Milena Zupančič te filmski kritičari Daniel Rafaelić i Branka Soemen, odgledao je 8 dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festivala, a o svim nagradama odlučio je jednoglasno. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film "Overdose - Utrka za snom" redatelja Gabora Ferenczija. "Zlatni šlep" za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu "Moj vodič" redatelja Barnabasa Totha, a kao najbolji igrani film 8.Vukovar Film Festivala nagrađen je hrvatski film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića, u produkciji Hrvatse radio televizije.

Ukupnu glumačku ekipu tog filma, u kojoj su Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen žiri je dolučio nagraditi posebnom nagradom, ističući kako su "potvrdili pravilo da nema malih i velikih uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja". Nagrada Krsto Papić, za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu, dodijeljena je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma "Broj 55". Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo, koja je pripala glumcu Mustafi Nadareviću. Dodjeli nagrada nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. "Ovo nije prvi put kako sam na Vukovar film festivalu i sada se vidi veliki napredak. Riječ je o festivalu koji je i po financiranju ušao u kategoriju trećih festivala, dakle na rubu financiranja kao veliki filmski festivali u Hrvatskoj", rekla je Zlatar Violić. Kao posebnu vrijednost festivala naznačila je njegov koncept festivala podunavske regije i internacionalnu komponentu, "ne samo po autorima, nego i po planovima organizatora".

Na ministričine riječi nadovezao se direktor festivala Igor Rakonić, objasnivši kako je u planu kupnja broda koji bi plovio Dunavom i pristajao u Budimpešti, Beču i drugim podunavskim gradovima, a na njemu bi se prikazivali filmovi s Vukovar film festivala, čime bi se promovirao sam festival, ali i ukupna hrvatska kultura.Osmi Vukovar film festival Rakonić je ocijenio najuspješnijim do sada u svim segmentima, od posjećenosti do izbora filmova. Od 25. kolovoza, na 8. Vukovar film festivalu, filmskom festivalu podunavskih zemalja, prikazan je 81 film u 12 kategorija, od kojih su tri - dugometražni, kratki i dokumentarni film, natjecateljske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.