Hrvatski radio

Radio Osijek

Gong svjetskog mira u Vukovaru

23.07.2014.

15:12

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovar bi do kraja godine trebao dobiti Gong svjetskog mira - monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i budućnost.

Pojedinosti o njegovoj instalaciji dogovorene su na sastanku vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave s veleposlanikom Indonezije Agusom Sardjanom, sponzorom tog projekta Frankom Cetinićem i akademskim slikarom i kiparom Antunom Sardelićem.
Gong svjetskoga mira u početku će biti postavljen u Gradskom muzeju Vukovar gdje je trenutno deponiran i kamen mira iz Hiroshime. Prema dosadašnjim planovima, konačna lokacija trebala bi biti u Centru za mir i toleranciju, koji će se nalaziti u objektu poznatome i kao crveni magacin.
"Cijeli projekt pokrenuli smo prije šest godina i dugo se nije ništa događalo, a sada smo došli u fazu da konačno projekt i završimo. Do sada su postavljena 43 takva spomenika u raznim gradovima svijeta. Kada se sve završi, i Vukovar će postati jedan od gradova svjetskog mira", poručio je indonezijski veleposlanik u Hrvatskoj Agus Sardjan u razgovoru sa zamjenicom gradonačelnika Vukovara Marijom Budimir.
Prema njezinim riječima Vukovarcima je iznimna čast i zadovoljstvo što će Gong svjetskog mira biti postavljen i njihovu gradu. "Prvotna ideja je bila da se Gong svjetskog mira smjesti u budući centar za mir i toleranciju, ali kako je on još u fazi idejnog rješenja, došli smo do nove dvije moguće lokacije za njegov trajni smještaj", rekla je Budimir i dodala da je prva lokacija Gradski muzej u Dvorcu Eltz, a druga Memorijalni centar iz Domovinskog rata koji će u sklopu projekta Ministarstva obrane posjećivati osnovnoškolci iz svih krajeva Hrvatske, a Gong bi se ondje zacijelo uklopio.
Vrijednost Gonga je u simbolici otvaranja svijetu, i to ne samo u kulturnome, nego i u poslovnom smislu.
Gong ima 200 kilograma i promjer dva metra, a na njemu su zastave svih država svijeta i simboli svih svjetskih religija, rekao je sponzor projekta Franko Cetinić, ocjenjujući kako su Vukovaru, osim mira, prijeko potrebna i investicijska ulaganja koja bi tome gradu i njegovim građanima osigurala bolju budućnost.
Projekt Svjetskog gonga mira nastao je u Indoneziji kao monumentalna instalacija koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti, te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima. Prvi Gong oglasio se u Indoneziji na Staru godinu 2002. kako bi 2003. godinu označio kao indonezijsku godinu mira. Od tada je instaliran i u drugim državama u spomen na nedužne žrtve i kako bi upozorio na krhkost svjetskog mira.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.