Hrvatski radio

Radio Osijek

Gunja u znaku filma

10.08.2014.

14:51

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U atriju Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić" u Gunji sinoć je projekcijom filma „Zagonetni dječak“ nakon dva desetljeća ponovno oživljeno Novo kino Osmijeh. Večeras u 21 sat bit će prikazan američki film „Majstori iluzije".

Članovi SKIG-a, Studija kreativnih ideja Gunja, koji do 13. kolovoza provodi i Ljetnu školu filma Gunja, cvjetovima i „smajlićima“ oslikali su zidove škole s kojih je, zbog sanacije i obnove, skinuta žbuka. Kako ističe Magda Mas, tijekom kolovoza prikazivat će se popularni dugometražni filmovi hrvatske i inozemne produkcije za djecu, mlade i odrasle, kao što su „Duh babe Ilonke", „Pozdrav od Mikea", „Kauboji", „Khumba", „Duh u močvari", „Tarzan", i drugi, a njihova projekcija mora početi tek kad se smrači, jer je – kino na otvorenom. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan. Novo Kino Osmijeh organizirano je uz podršku UNICEF-a, Festivala o pravima djece, Hrvatskog filmskog saveza te domaćih filmskih producenata i distributera.

Izvorno Kino Osmijeh pokrenuto je 1976. na inicijativu nastavnika Josipa Krunića, danas predsjednika SKIG-a. U kinu su se tijekom školske godine gledali filmovi raznih rodova i žanrova, organizirane su filmske tribine, kvizovi te pisale filmske kritike. Projektor kina Osmijeh uspješno je vrtio filmove zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991., ali je zatvaranjem obje filmoteke kino izgubilo izvor filmskih vrpci te prestalo s radom. Zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o Pravima djece i SKIG-a, ove godine Novo kino Osmijeh ponovno počinje s radom nakon dva desetljeća.

Unatoč poplavi, od čijih će se posljedica Gunja još dugo oporavljati, i ove se godine u tom mjestu održava Ljetna škola filma. Polaznici su podijeljeni u dvije radionice - za dokumentarni film i street art, a njihova prisutnost mještanima je donijela barem djelić svakodnevice kakvu su imali prije poplave.
Josip Krunić umirovljeni je nastavnik gunjanske osnovne škole. On je, kažu polaznici radionica, glavni krivac što Gunja već desetljećima diše filmski.
"To je nešto što je prirodno izniklo iz nastave hrvatskog jezika, ja sam ovdje predavao 38 godina hrvatski i onda sam, naravno, u sklopu medijske kulture, odnosno filma, zarazio djecu filmom", kaže predsjednik Studija kreativnih ideja Gunja Josip Krunić.
Studio kreativnih ideja iz Gunje dosad je proizveo 85 filmova i osvojio mnogobrojne nagrade. U posljednjih se deset godina na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu upisalo deset mladih Gunjanaca, a kandidata ima još.
Tema dokumentarnog filma nametnula se sama - Gunja nakon poplave i obnova. Premijera će se održati u srijedu. Do tada će se svaku večer u Novom kinu "Osmijeh", koje su također pokrenuli ovi kreativci, održavati projekcije koje onima koji su u Gunji duge večeri čine ljepšima - jer pokazuju da se život polako vraća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.