Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Traganja i traženja"

12.10.2014.

13:03

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbu troje autora u Galeriji Kazamat možete pogledati do 26. listopada.

Troje mladih autora Neven Petrović, Davor Konjikušić i Petra Mrša predstavit će se izložbama „Kulisa“, „Genogram“ i „Rijeka“.

Neven Petrović rođen je u Požegi 1982. godine. Završio je dodiplomski studij snimanja na ADU u Zagrebu te diplomski studij fotografije na Katedri za fotografije Akademije. O seriji izloženih fotografija autor je zapisao: Rodnom gradu pristupam kao življenom prostoru kojeg poznajem iskustveno, ali gradsku svakodnevicu mapiram osvještavajući vlastitu dugogodišnju izmještenost iz grada. Pri tome izostavljam vlastite biografske (memorijske) poveznice uz lokacije koje svjedoče o prostornim transformacijama.

Davor Konjikušić, rođen 1979. u Zenici, završio je dodiplomski studij snimanja na ADU gdje je magistrirao na diplomskom studiju fotografije. Za svoj rad Genogram nagrađen je u kategoriji umjetničkog koncepta na Rovinj Photodays 2013. U seriji“Geongram“ bavim se propitivanjem naslijeđenih sjećanja i događaja, koji su mi bili zadani, a koji su obilježili moj i život mojih roditelja. (…) „Genogram“ kao serija obiteljskih fotografija, pejzaša, odnosno mjesta koja gledam pasivo sa strane i sa vremenskom distancom od skoro 20 godina nije fotografska serija. Za mene je to proces, defragmentiranje prošlosti, procesuiranje i na kraju suočavanje kroz samu činjenicu da posve intimnu priču izlaganjem činim javnom.

Petra Mrša rođena je 1985. godine u Rijeci završila je Socijologiju na Filozofskom fakultetu, Psihologiju na Hrvatskim studijima te Snimanje i Fotografiju na ADU u Zagrebu. Potaknuta idejom bijega od rutine svakodnevnice, u svom obiteljskom okruženju pronalazim odmak, zonu odmora oslobođenu normi i nametnutih okvira blaziranog društva. Neuralgična točka te zone je svijet djeteta, mog nećaka Lovre.Kako živimo u različitim gradovima, htjela sam iskustvo druženja s njim obnavljati i dok ga nema, te sam odlučila raditi apstraktne fotografije čiji će proces nastanka biti vođen prema pravilima koja važe u njegovom svijetu koji mi je trenutno neraspoloživ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.