Hrvatski radio

Radio Osijek

Kazališni siječanjski popust - otkazano "260 dana"

29.12.2014.

11:47

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki HNK početkom godine priređuje manifestaciju "Kazališni siječanjski popust". Otkazana današnja predstava "260 dana", a Karlovčani dolaze s mjuziklom "Karlstadt kunst cabaret".

Kazališni siječanjski popust trebao je početi 7. siječnja izvedbom drame Marijana Gubine „260 dana“ u režiji Dražena Ferenčine. No, zbog bolesti glumca ta je predstava otkazana. A kako isti glumac nastupa i u predstavi "Čekaonica d.o.o." Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca oni će gostovati s mjuziklom "Karlstadt kunst cabaret" koji je premijerno izvedena 30. prosinca 2014. O mjuziklu KAportal piše: "Od najezde Turaka, preko Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata do ulaska u EU, turbulentna karlovačka i hrvatska povijest prikazana je na šaljiv način, a sudbina malog grada na četiri rijeke na raskrižju svih puteva iskorištena je i kao paralela za hrvatsku sudbinu u isto razdoblju. Predstava bi zato trebala biti jednako interesantna i privlačna gledateljima iz drugih gradova. Uostalom, sudbine nam na ovom malom prostoru i nisu previše različite pa će mnogi u predstavi-kabaretu bez imalo poteškoća pronaći i svoj grad."

 

U četvrtak, 8.siječnja na rasporedu je „Cijena sreće“ Emira Hadžihafisbegovića. Priča o ljubavi i pohlepi u šest slika bavi se podjelom poslijeratnog društva, ne više na „naše“ i „vaše“, već na poštene i nepoštene u posjedovanju morala i zemaljskih dobara.

Slijede dva gostovanja. Glumačka družina Histrion u petak, 9. siječnja izvest će dramu Tomislava Žigmanova „Bunjevački blues“ u režiji Vlatka Dulića. Predstava je izrasla iz Žigmanovljeve zbirke priča „Prid svitom“ u kojoj autor na afirmativan način govori o bunjevačkoj tradiciji. „Priče su to o mogućim i nemogućim ljubavima, sramu, tuzi, nostalgiji i pamćenju, o Somborskoj kapiji i Tavankutu“, zapisala je Helena Sablić Tomić.

Kazališni siječanjski popust završit će gostovanjem Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca u subotu, 10. siječnja. Trebala je to biti komedija Luigija Lunarija „Čekaonica d.o.o.“ Riječ je o dramskom tekstu koji je u posljednjih dvadesetak godina preveden na nekoliko desetaka jezika te je postavljen na kazališnim daskama diljem svijeta. Redateljica predstave je Ivana Peroš, a glumačku ekipu čine Ivan Ćaćić, Peđa i Vanja Gvozdić te Giulio Settimo, mladi glumci koji su diplome stekli na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Ta humorna drama farsična je meditacija o životu, smrti, prirodi i sudbinama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.