Hrvatski radio

Radio Osijek

KM² na Odjelu za kulturologiju

25.02.2014.

10:25

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U knjižnici Odjela za kulturologiju otvorena zanimljiva izložba čiji su radovi inspiririrani djelom Julija Knifera.

Izložba je zapravo praktični ispitni rad. Organizacija izložbe, od ideje preko financiranja do realizacije i promocije djelo je studenata druge godine diplomskog studija kulturalnog menadžmenta na Odjelu za kulturologiju iz obvezne stručne radionice Menadžment muzeja i izložbi. Na inicijativu mentora, Anđelka Mrkonjića, tematika izložbe korespondira s projektom Umjetničke akademije u Osijeku, "2014. – godina Julija Knifera", osmišljenom u povodu obilježavanja 90. obljetnice rođenja i 10. obljetnice smrti glasovitog osječkog umjetnika. Kao uvod u niz programa koji će biti producirani u sklopu toga projekta, dvadesetak studenata kulturalnog menadžmenta okupilo je ukupno 19 mlađih umjetnika, mahom bivših i sadašnjih studenata Akademije, čiji radovi predstavljaju autorsku referencu na djelo Julija Knifera, osobito njegov svjetski poznati meandar.

Osobna interpretacija umjetnika kreće se u rasponu od slika, zastupljenih u raznorodnim tehnikama, preko crteža, fotografija i ulja na lesonitu do instalacija i videouradaka. Tematika  je simbolički sadržana u dvoznačnom naslovu KM², a riječ je o skraćenica dvaju pojmova- kulturalni menadžment i Kniferov meandar. Kako izgledaju radovi može se vidjeti u knjižnici Odjela za kulturologiju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.