Hrvatski radio

Radio Osijek

Ljupki čuvari uspomena

15.09.2014.

10:27

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na izložbi su predstavljene 32 portretne minijature iz Zbirke slika i okvira Muzeja Slavonije.

Izložene minijature pokazuju različite važne događaje koji su bili povod slikanja minijatura: obilježavaju rođenja i smrti, zaruke i vjenčanja, slikane su zbog razdvojenosti voljenih osoba ili da naglase društveni status portretiranog. Naručitelji izloženih minijatura bili su slavonsko plemstvo, kao i bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskog sloja. Vremenski minijature obuhvaćaju razdoblje od 1770. do 1926. godine i rad su stranih ili putujućih umjetnika. Najbrojnije su minijature iz 19. stoljeća, što i jest vrijeme procvata portretne minijature na srednjoeuropskom prostoru.

Izložene minijature pokazuju raznolikost tehnika izrade: najbrojnije su minijature na bjelokosti, slikane akvarelom, pastelom ili temperom; akvarelom na papiru; a posebno su zanimljive minijature izrađene u vosku pa bojene, te dekorativne minijature rađene u tehnici kolaža ili slikane temperom na staklu. Kvalitetom uglavnom odražavaju umjetničku produkciju svoga vremena, a nekoliko djela predstavlja vrlo kvalitetan rad vrsnih minijaturista.

Autorica izložbe je kustosica Andreja Šimičić.

Izložba će u Muzeju Slavonije biti otvorena do 13. studenog 2014.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.