Hrvatski radio

Radio Osijek

Matakovićev jubilej

05.12.2014.

23:18

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima večeras je otvorena miniretrospektivna izložba poznatog strip autora Dubravka Matakovića u povodu 30. obljetnice njegova rada. "Ova je izložba meni presjek svega toga, nasumičan odabir, čušpajz s paprikašom bez kotlića", izjavio je Mataković koji je publiku oduševljavao brojnim strip albumima, među kojima su najpoznatiji "Prot pikčers" (1988.), "Desmozgenes" (2003. i 2004.) i "Overkloking" (2010.).

Izloženo je četrdesetak strip tabli koje je autor, po vlastitim riječima, izabrao nasumice uz jedini uvjet da budu zastupljeni svi najvažniji serijali u svih prošlih trideset godina djelovanja. "Od 1984. godine, kada sam se profesionalno počeo baviti stripovima, nacrtao sam na tisuće stripova. Samo u zadnjih dvadeset godina sam napravio više od po 300 strana stripa "Super Di" u "Smibu" i stripa "Desmozgenes" u časopisu "OK!" dok mi je oko 550 stripova u zadnjih deset godina objavljeno na internetskom portalu "Net.hr"", kazao je Dubravko Mataković podsjetivši da mu je prvi strip objavljen 10. listopada 1984. godine u ondašnjem "Studentskom listu".
Prema njegovim riječima, današnjim naraštajima strip umjetnost je nešto dalja nego što je to bilo u doba kada je on bio dijete i kada nije bilo kompjutera i video igrica, već je strip bio glavni oblik literalne zabave, a strip albumi su se kupovali, čuvali i razmjenjivali.

Od svih likova koje je stvorio, najdraži mu je lik Glištuna Gmižića po kojem su u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića napravljene i dvije uspješne predstave. 
Izložbu je otvorio vinkovački pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić zahvalivši svim strip crtačima što su, kako je rekao, putem stripa pronijeli ime Vinkovaca kao grada poznatog upravo po strip umjetnosti i grada u kojem je utemeljen "Salon stripa" čija će se 30. obljetnica postojanje uskoro obilježiti.
Dubravko Mataković (1959.) diplomirao je na 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Prvi stripovi mu izlaze u "Sudentskom listu", a zatim u "Poletu", "Mladosti", osječkom "TEN-u", ljubljanskoj "Tribuni", "Patku", "Večernjem listu", "Slobodnoj Dalmaciji", "Panorami", splitskom "Vox-u" i drugim. Godine 1994. počinje dječji serijal "Super Di" u školskom maagzinu "Smibu", a radi ga i danas kao i serijal "Desmozgenes" u magazinu za mlade "OK!". Do sada je objavio 13 strip albuma, a 2012. godine završio je i svoj prvi crtani film "Cigla" u produkciji Zagreb filma.

Izložba je otvorena do 17. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.