Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljena kapela u Borincima

21.04.2014.

15:01

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vinkovačkom prigradskom naselju Borinci danas je blagoslovljena obnovljena kapela Uzašašća Gospodnjega, koja se u povijesnim zapisima spominje još u 18. stoljeću, a izgrađena je na mjestu nekadašnje istoimene srednjovjekovne kapele srušene tijekom turskih osvajanja tog dijela Hrvatske.

Inače, na području naselja Borinci se u srednjem vijeku nalazilo mjesto Draganovci. Kapela Uzašašća Gospodnjega desetljećima je bila zapuštena, a oko nje je bio zasađen plantažni voćnjak "Borinci".

Obnova je započela 2003. godine uz sudjelovanje Povijesno-športskog društva ''Hrvatski sokol'' Vinkovci i udruga "Vinkovački šokački rodovi" i ''Naši Borinci'' te potporu vinkovačke Župe Presvetoga Srca Isusovoga i župnika Roberta Farkaša. Ispred obnovljene kapele župnik Farkaš danas je služio svetu misu, u nazočnosti velikog broja Vinkovčana i mještana Borinaca.
Blagoslov kapele upriličen je u sklopu manifestacije "Od Đuđeva do Markova", koja se ove godine održava po prvi put, s ciljem oživljavanja nekadašnjih običaja u vinkovačkom kraju vezanih uz blagdane svetoga Jurja i svetog Marka. 
Naime, običaj je bio da se konji blagoslivljaju na sv. Jurja (23. travnja) koji je u narodu poznat i kao Đurđevo, a polja na Markovo (25. travnja). Budući da je blagdan sv. Jurja ove godine u srijedu, blagoslov konja upriličen je danas, a za tu prigodu brojni članovi "Vinkovačkih šokačkih rodova" do kapelice su se dovezli na konjima i u svečano ukrašenim kolima. 
"Značenje kapele u Draganovcima valja vidjeti u akciji očuvanja kulturnog i vjerskog spomenika koji jasno ukazuje na postojanje i življenja hrvatskog naroda na ovim prostorima još od 14. stoljeća, iako postoje arheološki nalazi koji dokazuju postojanje života i kontinuiteta znatno ranije", kazao je predsjednik Društva "Hrvatski sokol" Vinkovci Zlatko Virc.
Župnik Robert Farkaš podsjetio je da se u vrijeme protuturskog rata stanovništvo Draganovaca naselilo u Vinkovce pa su draganovački korijeni ujedno i vinkovački korijeni.
"Draganovčani su, iako naseljeni u Vinkovcima, izgradili na mjestu porušene, novu kapelicu u čast Uzašašća Gospodnjeg, što svjedoči da su čuvali svoje svetinje i da se 600 godina na tom mjestu moli, ali je u komunizmu kapelica bila zapuštena jer je oko nje zasađena plantaža pa je i zaboravljena", rekao je Farkaš. Izrazio je veliko zadovoljstvo što je kapela obnovljena.
Sveta misa služit će se ispred kapele Uzašašća Gospodnjega i na blagdan sv. Marka, kada će se tradicionalno blagosloviti i polja, čime će završiti manifestacija "Od Đurđeva do Markova".

Kapela uzašašća Gospodnjega prije obnove

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.