Hrvatski radio

Radio Osijek

Počinje 14. Osječko ljeto kulture

28.06.2014.

14:25

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano je otvorenje u nedjelju u 21 sat na Trgu Svetog Trojstva, a uvertira je gostovanje teatra Exit s predstavom "Balon" u subotu u 21 sat u dvorištu Rektorata.

Već tradicionalno Osječko ljeto kulture počinje na dan zaštitnika grada sv. Petra i Pavla, odnosno 29. lipnja. No, i prije svečanog otvorenja, program OLJK-a počet će u subotu gostovanjem teatra Exit s predstavom Balon.

Osječko ljeto kulture ugostit će umjetnike iz mnogih krajeva kako bi dali uvid u aktualnu kulturnu scenu. Dramski program obilježen je premijerom Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku marionetskom predstavom za djecu i odrasle "Romeo i Giulietta" koja je na rasporedu 30. lipnja.

Glazbeni dio programa OLJK-a osmislio je Davor Dedić, a cilj je bio vratiti raznolikost. Počet će zajedničkim nastupom osječkih zborova u programu otvorenja naslovljenom „Zimbe!“. Najveće su zvijezde OLJK-a Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić čiji će koncert biti u ponedjeljak, 30. lipnja.

Likovni dio programa tijekom cijelog OLJK-a nudi crteže i grafike iz prve polovice 20. stoljeća u Muzeju, donedavnoj Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku te izložbu Julija Knifera. „Najlikovniji“ dan je 8. srpnja koji nudi čak tri postava.

OLJK se već tradicionalno uglavnom odvija u Tvrđi, od Trga Svetog Trojstva, dvorišta Rektorata, Kazamata, Muzeja Slavonije, a nova je lokacija dvorište Agencije za obnovu osječke Tvrđe.

Novost je da će se dio programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture naplaćivati, a ulaznice su uvedene baš zbog publike, prevelikih gužvi i stampeda prijašnjih godina. Naplaćivat će se uglavnom samo dramski programi u dvorištu Rektorata po cijeni od 10 kuna. Jedino ulaznica za koncert Stefanovski-Tadić košta 50 kuna. Ulaznice se mogu nabaviti u uredu Turističke zajednice i agenciji Luminis koja je ove godine zadužena za organizaciju OLJK-a. 

Radio Osijek i ove godine svakodnevno prati manifestaciju u emisiji "Radio na OLJK-u" koja se emitira u 13 sati i 30 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.