Hrvatski radio

Radio Osijek

Rimski dani u Vinkovcima

10.06.2014.

19:39

Autor: Radio Osijek/Željka Živković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povorkom djece iz 12 vinkovačkih dječjih vrtića obučenih u rimske toge i vojne odore danas je u Vinkovaca počela manifestacija Rimski dani kojom Gradski muzej i Turistička zajednica Vinkovaca nastoje promovirati grad na Bosutu kao odredište koje, uz bogatstvo folklora i gastronomije, nudi i druga bogatstva, poput ovog, nadahnutog rimskim vremenom.

Ovogodišnji se Rimski dani održavaju pod geslom Habemus imperatores - Imamo careve i time se obilježava 1650. godina od zbora Valentinijana za rimskoga cara, koji je za suvladara izabrao svoga brata Valensa. Ta dvojica rimskih careva rođena su u Cibalama (tadašnji naziv za Vinkovce) i jedini su rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.
"Cilj manifestacije je educirati građane i posjetitelje o Rimskome carstvu, kulturi toga vremena i životu u Cibalama, stvoriti turistički proizvod temeljen na rimskoj tradiciji grada te u njega uključiti udruge i obrtnike te im ponuditi da stvore vlastiti konkurentni proizvod kojega se nigdje drugdje ne nudi", izjavio je arheolog Hrvoje Vulić.

U pješačkoj zoni i središnjem parku u Vinkovcima su se cijeloga dana održavale brojne priredbe - od prikaza izbora rimskoga cara, sajma rimskih proizvoda, radionica izrade keramike i rimskih sandala do čitanje rimske poezije i prikaza rimskih dječjih igara. "Želimo promovirati Vinkovce kao destinaciju koja, uz bogatstvo folklora i gastronomije, nudi i druge zanimljivosti i posebna bogatstva. Namjera nam je uključiti vinkovačke obrtnike i mlade kako bi Vinkovci bili prepoznati, baš kao i nekada kao grad keramičara i grad koji danas ima posebnu, rimskim vremenom inspiriranu, turističku ponudu", pojasnila je Martina Matković, direktorica vinkovačke Turističke zajednice Grada Vinkovaca.
Rimski su carevi voljeli bogato nagrađivati svoje rodne gradove, tako će i Valentinijan, na svom reizboru počastiti Vinkovčane velikom rimskom gozbom na "najdužem rimskom stolu" postavljenom u vinkovačkoj pješačkoj zoni, gdje će biti delicije iz rimskih vremena - bit će to vrhunac manifestacije. Gozba je humanitarnoga karaktera, a sve donacije idu Udruzi Mladi protiv gladi koja vodi vinkovačku Socijalnu samoposlugu.


Priredba se trebala održati 23. i 24. svibnja s puno širim programom, ali je odgođena zbog poplava u županjskoj Posavini. Odlučeno je da se ipak održi, iako s manje sadržaja kako ne bi propao višemjesečni trud vinkovačke predškolske i školske djece, te brojnih obrtnika i udruga. 
Zanimljiv i u svom stilu plakat je izradio kultni Dubravko Mataković. "Želio sam na simpatičan način približiti djeci to vrijeme pa sam uz cara Valentinijana u odori rimskog vojnika, da ne bi bilo previše militantno, stavio i cara Valensa, Valentijanovog brata, s kriglom piva jer su mi u muzeju rekli da je bio ljubitelj piva i imao pivski stomak. Likovi su pogoni za repliciranje na majicama, suvenirima", kaže Mataković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.