Hrvatski radio

Radio Osijek

Strossmayerovi dani u Đakovu - danas gost I. Josipović

24.05.2014.

04:46

Autor: Amoreta Bajto/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kulturna i znanstvena manifestacija o đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Stossmayeru te njegovim područjima djelovanja - 12. Strossmayerovi dani traje u Đakovu. Ove je godine tema "Strossmayer i glazbenici", kako je nazvana i izložba koja je otvorena u Muzeju Đakovštine, a gost priredbe je u subotu hrvatski predsjednik I.Josipović.

Jedan dio izložbe obuhvaća diplome, zahvalnice, faksimile pisama, Strossmayerovu korespondenciju s glazbenicima, pjevačkim društavima i zborovima, a drugi dio slike s temom glazbenika i glazbe iz fundusa Strossmayerove galerije starih majstora u Zagrebu koje je donirao sam biskup.Njezin ravnatelj Borivoj Popovčak rekao je da je i sam impresioniran Strossmayerovim doprinosom glazbi i glazbenicima. Istaknuo je njegove veze s Franjom Krežmom, dovođenje Ivana pl. Zajca na čelo hrvatske Opere te prijateljstvo s Lisztom i Dvoržakom. Istaknuo je i Strossmayerovu ulogu u postavljanju velikih orgulja u đakovačkoj katedrali.


"Strossmayerovim danima produžujemo priču o tom velikom biskupu i meceni koja je uvijek nedovoljno ispričana jer za njim je zasluga za više stoljeća, a ne samo za jedan ljudski život", rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovih dana Ivica Mandić. Strossmayera, istaknuo je, vidi kao zaseban brend u nakani grada Đakova da bude imenovan Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine.Izložbu je otvorio dogradonačelnik Mirko Ćurić, koji je tom prigodom rekao da je u 12 stoljeća đakovačke povijesti najsvjetliji dio 55 godina Strossmayerova biskupovanja i mecenstva u tome gradu.
Program 12. Strossmayerovih dana nastavlja se sutra znanstvenim skupom "Strossmayer i glazbenici" na kojemu će govoriti akademik Zoran Juranić i maestro Ivan Andrić. Skup će se održati u središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici, a potvrđen je i dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
Strossmayerovi dani zatvaraju se koncertom Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali 27. svibnja. Organizatori su grad Đakovo i Katolički bogoslovni fakultet u tom gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.